Ce ingrasaminte sunt “vinovate” de cresterea aciditatii solului?
Scris de Echipa Alcedo
Cresterea aciditatii solului – fenomenul periculos cu care se lupta tot mai multi agricultori si pe care il pot depista doar in urma unei analize complete a pamantului pe care il lucreaza. In urma acestor investigatii, la nivel national, se pare ca proportia solurilor acide a ajuns la un nivel ingrijorator: 35%. Potrivit specialistilor, acidifierea solului apare in mod special pentru faptul ca fermierul alege sa foloseasca in mod irational cantitati crescute de ingrasaminte chimice, care pana la un moment dat il ajuta sa obtina productii crescute, dar odata cu trecerea timpului fac ca solul sa aiba o reactie acida si impiedica cultivarea traditionala a cerealelor si plantelor oleaginoase. “Acidifierea solurilor este foarte des intalnita. Aproximativ 30-35% dintre solurile analizate, prezinta aceasta problema in diverse stadii de evolutie. Pentru a lupta impotriva acestui fenomen, primul pas este constientizarea problemei de catre fermier. El trebuie sa stie ca trebuie sa faca analiza solului pentru a vedea pH-ul, trebuie sa inteleaga ca un pH mic reflecta, in primul rand o lipsa de nutrienti, in al doilea rand un risc de toxicitate, data in special de aluminiu. De asemenea, trebuie sa inteleaga ca modul lui de fertilizare este unul care ar trebui adaptat, poate chiar schimbat complet. Acidifierea solului se produce in momentul in care fermierul aplica in mod repetat si in cantitati crescute ingrasaminte precum azotatul de amoniu si sulfatul de amoniu”, a declarat Emilian Tudor, seful laboratorului de analiza a solului de la Alchimex, localitatea Herasti, jud. Giurgiu.
Mai multe informatii legate de aciditatea solului, si ingrasamintele care provoaca aceasta aciditate, dar si cand si unde se fac analize de sol, cititi integral pe www.agrointel.ro.
sursa: agrointel.ro