Ce este ecoconditionalitatea?

Scris de Echipa Alcedo

Asa cum v-am spus in newsletter-ul trecut, de azi vom incepe sa va prezentam pe scurt, continutul normelor de ecoconditionalitate, descrise in Ghidul Fermierului. Ecoconditionalitatea este un mecanism de legatura intre acordarea platilor de sprijin din cadrul Pilonului I si a anumitor plati din cadrul masurilor de dezvoltare rurala (Pilonul al II-lea) si respectarea de catre agricultori a unor norme obligatorii in domeniul mediului, al sanatatii publice, a animalelor si plantelor, precum si al bunastarii animalelor.

Ecoconditionalitatea cuprinde Bunele Conditii Agricole si de Mediu – GAEC (din engl. Good Agricultural and Environmental Condition) si Cerintele legale in materie de gestionare – SMR (din engl. Statutory Management Requirements), precum siCerintele minime privind utilizarea ingrasamintelor si a produselor de protectie a plantelor. Potrivit prevederilor Regulamentului (CE) nr. 73/2009 (art. 4, 5, 6, 124), cu modificarile si completarile ulterioare, orice fermier care solicita plati directe trebuie sa respecte aceste norme pe tot pacursul anului, pe toate parcelele agricole din cadrul exploatatiei, indiferent de marimea lor (inclusiv pe cele neeligibile si pe cele care nu mai sunt folosite in scopul productiei).

Nerespectarea de catre fermieri a normelor de ecoconditionalitate conduce la reducerea platilor sau excluderea de la plata, la una sau mai multe scheme de sprijin, pentru unul sau mai multi ani, cu exceptia cazurilor de forta majora sau circumstante exceptionale.