Atentie la mana vitei de vie!
Scris de Echipa Alcedo
Mana vitei de vie (Plasmopara viticola) este poate cea mai pagubitoare boala a acestei culturi, atacand toate organele verzi ale plantei (lastarii tineri, frunzele, inflorescentele in formare, strugurii in formare).
Incepand din luna august, la nivelul frunzelor mai batrane apar pete necrotice de dimensiuni mai mici, pe marginile carora pot aparea fructificatii specifice ciupercii. Prin numarul mare, aceste pete, in contrast cu verdele natural al frunzei, dau limbului un aspect mozaicat, de unde si denumirea lor de pete mozaicate.
Atacul pe frunze determina o slabire a butucului prin reducerea suprafetei foliare, determinand astfel o incetinire a cresterii lastarilor si, implicit, o maturare insuficienta a coardelor. Acumularea substantelor de rezerva este insuficienta, ciorchinii si boabele nu se dezvolta normal, iar cantitatea si calitatea recoltei sunt depreciate.
Pe lastari, atacul apare mai rar, de obicei numai pe varfurile tinere sau pe copili. Atacul se prezinta sub forma de pete decolorate alungite. In cazul ciorchinilor atacul se localizeaza la nivelul peduculului, rahisului cu ramificatiile acestuia, precum si la nivelul pedicelelor boabelor.
Atacul de mana trebuie combatut, deoarece, dupa ce infectia s-a produs, ciupera se combate foarte greu. Specialistii ALCEDO recomanda fungicidul MANOXIN COMBI, in doza de 2.5 kg/ha.
Pentru mai multe detalii despre oferta noastra va rugam sa apelati la reprezentantii ALCEDO din zona dumneavoastra. Informatii gasiti si in aplicatia ALCEDO, disponibila in AppStore sau Google Play: https://aplicatia.alcedo.ro/
Echipa ALCEDO