Zile decisive in “razboiul” neonicotinoidelor

Scris de Echipa Alcedo

Site-ul newsagropages.com, titra, ieri, ca tarile europene sunt gata sa voteze o propunere de introducere a unor restrictii mult mai dure asupra a trei neonicotinoide in zilele urmatoare. Statele membre UE s-au reunit ieri si astazi pentru a propune o extindere a interdictiei la toate culturile agricole. Comitetul permanent pentru plante, alimente si hrana pentru animale (SCoPAFF) va discuta propunerile si statele membre ar putea fi invitate sa voteze. Cu patru ani in urma, UE a limitat utilizarea a trei substante active din clasa neonicotinoidelor, utilizate in primavara, in perioada infloritului, insa acum acest lucru ar putea fi extins si mai mult. Franta a declarat deja ca va continua interzicerea neonicotinoidelor si in 2018. Surprinzator, guvernul britanic a rasturnat convingerile sale anterioare privind neonicotinoidele, si acum spune ca interdictia totala este necesara din cauza efectelor acestor insecticide asupra polenizatorilor. Daca propunerile sunt aprobate de majoritatea statelor membre ale UE, ar putea exista o interdictie completa in acest an.

Interzicerea neonicotinoidelor, pierderi mari pentru fermieri

Uniunea Nationala a Fermierilor britanici (NFU) sustin ca fermierii britanici, in urma restrictionarii neonicotinoidelor au suferit deja pierderi mari, prin distrugerea culturilor de rapita. Un studiu realizat recent, efectuat pe 400 de fermieri care seamana toate soiurile de rapita de toamna, arata pierderi de recolta de 8,3% in 2017, motivele esecului fiind restrictionarea neonicotinoidelor. De asemenea, un alt studiu, publicat de cooperativele agricole din UE, Copa-Cogeca, care utilizeaza date din 6 tari, arata ca, din cauza interdictiei tratamententului semintelor cu neonicotinoide, s-a inregistrat o scadere cu 10% a suprafetei cultivate cu oleaginoase incepand cu 2013, cresterea costurilor agricultorilor si reducerea veniturilor, neexistand produse ca alternativa pentru neonicotinoide.

Max Schulman, presedintele Grupului de Lucru Copa-Cogeca pentru cereale a declarat: “Agricultorii trebuie sa utilizeze mai multe tratamente pe campurile lor pentru a limita impactul atacului daunatorilor. In general, cresterea costurilor de productie ar forta agricultorii sa-si schimbe sistemele de recoltare. O interdictie ar contrazice, de asemenea, dezvoltarea agriculturii de precizie, care urmareste o actiune vizata la momentul potrivit”.

Avand in vedere situatia incerta a neonicotinoidelor, NFU a declarat ca va continua lupta pentru “decizii bazate pe dovezi stiintifice”.

sursa: Farming UK

Material prelucrat de Echipa ALCEDO