Specialistii in protectia plantelor avertizeaza: Atentie la atacul daunatorilor de rapita!

Scris de Echipa Alcedo

DSC_0015Potrivit directorului Unitatii Fitosanitare Neamt, Ioan Ghiuta-Taralunga, in culturile de rapita din zona Moldovei, din cauza precipitatiilor intermitente si a lipsei insolatiei au aparut daunatori specifici primaverii (Meligethes spp. si Ceutorrhynchus spp.Phyllotreta spp. etc). Acestia au un comportament total diferit fata de anii precedenti. „Concentrarea populatiilor de Meligethes spp. (gandacul lucios) s-a realizat in special la marginea lanurilor, dar prezenta precipitatiilor a facut sa fie usor trecute cu vederea. Atunci cand au aparut perioade cu insolatie si cu temperaturi ridicate, insectele s-au concentrat rapid pe putinele flori deschise, ajungandu-se la densitati de 15-20 exemplare/mp. In acest context, pagubele devin semnificative prin distrugerea organelor sexuale ale florilor si, implicit, impiedicand formarea silicvelor. Tratamentele se vor repeta atunci cand densitatea insectelor venite din zonele riverane va creste. Suprafetele mari de rapita la nivel de zona au dus la o crestere, an de an, a rezervei biologice a acestui daunator, de aceea este absolut necesara o urmarire atenta a sa in cultura”, a atentionat directorul Unitatii Fitosanitare Neamt .

Despre Ceutorrhynchus spp. (gargarita tulpinilor) specialistul in protectia plantelor sustine ca „fiind o curculionida care iubeste caldura si lipsa de apa, a avut o prezenta mult mai discreta in cultura, in principal din cauza ploilor reci si de lunga durata din primavara aceasta. Acest fapt nu trebuie sa ne linisteasca, pentru ca perioada de depunere a pontei se va prelungi, iar prezenta larvelor in tulpini va determina o reducere severa a dimeniunii masei bobului (MMB) si, implicit, a productiei”.

Este important de stiut ca tratamentele pentru combaterea Meligethes spp. acopera si Ceutorrhynchus spp.. Asadar, pentru a combate acesti daunatori puteti utiliza, insecticide ca: Biscaya 240 OD, Decis Mega 50 EW, Fastac 10 EC, Fury 10 EC, Kaiso Sorbie 5 WG, Karate Zeon, Lamdex 5 EC, Mavrik 2 F, Mospilan 20 SG, Novadim Progress, Nurelle D 50/500 EC, Proteus OD 110, Pyrinex Quick, Pyrinex  25 CS, Sumi Alpha 5 EC, Vantex 60 CS.

Pentru a va achizitiona aceste produse, puteti apela la directorul zonal ALCEDO din zona in care va desfasurati activitatea agricola sau puteti intra la sectiunea PRODUSE.

sursa: agroinfo.ro
Text adaptat de echipa ALCEDO