Sfaturi utile privind fertilizarea culturii de floarea-soarelui

Scris de Echipa Alcedo

Atunci cand vremea de afara va permite intrarea in camp si efectuarea de tratamente fitosanitare, va recomandam sa nu neglijati lucrarile de fertilizare din cultura de floarea-soarelui. Dupa cum stiti, cultura de floarea-soarelui consuma anual, odata cu fiecare tona de seminte circa 40 – 60 kg de N, 15 – 23 kg de P si 75 – 120 kg de K, plus cantitatile corespunzatoare consumate pentru productia/ha de frunze, tulpini si calatidii. In ceea ce priveste perioada critica de nutritie a florii-soarelui, cercetarile efectuate in acest sens au scos in evidenta faptul ca in perioada cresterii initiale, insuficienta azotului, a fosforului sau a potasiului determina o scadere pronuntata a recoltei de seminte. Asadar, pentru cei aflati in zone agricole mai reci sau care din cauza conditiilor meteo sau alte motive nu au apucat sa infiinteze cultura de floarea-soarelui si nici nu au achizitionat fertilizantii folositi ca starter odata cu semanatul, va recomandam in newsletter-ul de astazi fertilizantii microgranulati FertiGROW Starter B&Zn11-32-11+B+Zn sau/si FertiGROW StarterNP MicroMIX 12-40-0 +2MgO+3 SO3+3Zn+B+Mn. Acestia contin azot, fosfor si respectiv potasiu in forme usor asimilabile plantelor precum si magneziu, microelemente (in special bor si zinc) fiind special concepute pentru a acoperi nevoile de nutritie ale culturii florii-soarelui.

Este important de subliniat o particularitate de nutritie a culturii florii-soarelui, care spre deosebire de alte culturi, in situatia in care plantele nu vor fi aprovizionate cu elemente nutritive in cantitati suficiente in timpul rasaririi cat si pe perioada formarii primordiilor florale (3-5 saptamani dupa rasarire), acestea vor forma un numar redus de flori, iar productia obtinuta va fi mica, chiar daca ulterior conditiile de nutritie vor fi asigurate in optim.

Astfel, va aducem la cunostinta faptul ca aplicand FertiGrow Starter localizat pe randuri odata cu semanatul, pe langa faptul ca elementele nutritive vor fi asigurate in optim pe perioadele critice de nutritie ale florii-soarelui, nu vor fi hranite buruienile dintre randuri, ci doar plantele de cultura, ajutand astfel tinerele plantute in lupta lor cu buruienile.

Fertilizarea foliara, o alta veriga importanta…

Ca si fertilizarea starter si tratamentele foliare reprezinta o veriga tehnologica extrem de importanta pentru cresterea si dezvoltarea plantelor prin asigurarea in optim a elementelor nutritive necesare in fiecare stadiu de crestere si dezvoltare a florii-soarelui, mai ales in perioadele critice de nutritie.

Din practica agricola s-a constatat ca se obtin recolte foarte bune de seminte cu un procent de ulei ridicat prin aplicarea tratamentelor foliare cu fertilizantii din gama FOLIMAX, cu formule ce se pliaza pe cerintele de nutritie speciale ale florii-soarelui, continand pe langa N, P, K sulf, magneziu si microelementele esentiale pentru aceasta cultura cum ar fi borul, molibdenul si zincul.

In acest context, pentru prevenirea si tratarea deficientelor de nutritie ale florii-soarelui se recomanda tratamentele foliare TANK-MIX cu FoliMAX Molibden 8,8% + FoliMAX Bor 21 FS (cel mai concentrat fertilizant foliar cu Bor + solubilizare rapida), FoliMAX BorON Plus, FoliMAX BorON MIX, FoliMAX BorON 150, FoliMAX EnergyMIX SC impreuna cu FoliMAX Liquid NPK 10-10-10 +ME sau 10-04-07+ME sau 05-08-10 +ME sau cu FoliMAX OLEO.

Atentie! Tratamentele foliare se efectueaza preventiv in faza cand plantele de floarea-soarelui au 6-8 frunze sau curativ imediat dupa aparitia primelor simptome.

Pentru cei care doresc mai multe informatii legate de particularitatile de nutritie si recomandarile de fertilizare in cultura de florea-soarelui, va rugam sa intrati pe site-ul www.sanatateaplantelor.ro.

Informatii furnizate de Cristian Urzica

Fertinova SRL