Sfaturi pentru depozitarea optima a productiei agricole

Scris de Echipa Alcedo

Potrivit unui comunicat de presa al MADR trimis redactiei noastre, Ministerul Agriculturii, prin Autoritatea Nationala Fitosanitara (ANF) efectueaza actiuni de informare pentru optimizarea pastrarii recoltelor agricole in cele mai bune conditii. Problemele care apar la depozitarea produselor agricole duc inevitabil la deprecierea acestora, de aceea obiectivul principal in perioada de depozitare este mentinerea valorii cantitative si calitative initiale. Pregatirea spatiilor de depozitare presupune efectuarea curateniei, a dezinsectiei si a deratizarii acestora. Pe langa maturarea si spalarea spatiilor, o operatiune foarte importanta este curatarea crapaturilor din pardoseala si pereti, pentru ca acestea sunt locuri de refugiu si dezvoltare pentru numeroase insecte.

Care sunt cei mai frecventi daunatori?

Cei mai frecventi daunatori de depozit sunt: gargarita graului (Sitophilus granarius), gargarita orezului (Sitophilus oryzae), gandacul din Surinam (Oryzaephilus surinamensis), gandacul mauritan (Tenebrioides mauritanicus), precum si molia cerealelor (Sitrotoga cerealella), molia graului (Nemapogon granellus) sau molia fructelor uscate (Plodia interpunctella). Pentru combaterea acestora, inspectorii fitosanitari din cadrul ANF recomanda dezinsectia spatiilor de depozitare a cerealelor cu respectarea urmatoarelor etape:

1.Golirea spatiilor, igienizarea si varuirea acestora;

2.Dezinsectia spatiilor, dupa etanseizarea lor prin stropire, folosind unul din urmatoarele insecticide cu actiune indelungata: ACTELLIC 50 EC-1% (50 – 100 ml sol./mp); K’OBIOL 25 EC – 50 ml/ 5 l apa pentru 100 mp spatiu depozitare; K’OBIOL 25 EC – 100 ml/99 l apa pentru 100 t cereale; RELDAN 22 EC – 22 ml/t ( in 0,75-1,5 l apa/t).

Pentru suprafetele netede din metal sau lemn se recomanda aplicarea a 50-100 ml solutie preparata/mp., iar pentru suprafetele poroase din beton sau zid varuit, precum si pentru dezinsectia podurilor si a spatiilor aflate in apropierea magaziilor, se va aplica 100-200 ml solutie preparata/mp. Dupa stropirea spatiilor, acestea se inchid ermetic timp de 3-4 zile, ulterior fiind deschise pentru aerisire. Pentru tratamentele in spatiile de depozitare se pot folosi si alte produse de protectia plantelor omologate. Combaterea rozatoarelor este o masura importanta deoarece, pe langa pagubele cantitative, acestea sunt vectori pentru numerosi daunatori de depozit. Deratizarea se poate face atat prin utilizarea de momeli si capcane cat si prin folosirea aparatelor cu ultrasunete si inchiderea galeriilor.

sursa: Comunicat de presa MADR