Restrictionarea neonicotinoidelor pune sub semnul intrebarii cultura rapitei

Scris de Echipa Alcedo

DSC_0060Insamantarile de toamna sunt in grafic in majoritatea zonelor de cultura. De exemplu, in judetul Dolj, la finele lunii septembrie, fermierul Mihai Bogdan Stancu semanase deja rapita pe 600 de hectare si incepuse pregatirea patului germinativ pentru grau. Cu toate astea, fermierul este extrem de ingrijorat: rapita este in pericol!

Rapita a rasarit, dar nu foarte bine pentru ca au fost zone cu baltiri. Dupa ce am semanat a venit o ploaie de 200 de litri pe metru patrat. Acum sunt destule plante, 35-40 pe metru patrat, dar e important sa treaca toate cu bine de iarna. Este o problema foarte mare cu rapita, ne confruntam cu atac masiv de viespea rapitei – Athalia rosae – si de purici – Psylliodes chrysocephal – din cauza lipsei de tratament la samanta. Desi s-a dat derogarea pentru tratamentul cu neonicotinoide, aceasta a venit foarte tarziu si marile firme, cu una sau doua exceptii, au vandut samanta netratata din cauza timpului prea scurt ramas pana la semanat. In decurs de doua saptamani am facut doua tratamente cu insecticide si tot nu am reusit sa combatem daunatorii”, spune Mihai Bogdan Stancu.

Fermierul avertizeaza ca pentru insamantarile de primavara o decizie privind permiterea tratamentului la samanta ar fi necesara cel tarziu in luna decembrie, altfel va fi la fel de ineficienta ca si cea pentru aceasta toamna. “Pentru porumb, cel mai indicat ar fi ca derogarea sa vina in decembrie, in asa fel incat firmele distribuitoare sa aiba timp pentru tratamente, fiindca multi in decembrie au sacii de seminte sigilati”, a mai adaugat fermierul doljean.

sursa:agroinfo.ro