Pentru cultivatorii de porumb: Cum poate influenta iarna nivelul populatiei insectelor daunatoare? (partea III)
Scris de Echipa Alcedo
In newsletter-ul de ieri, va aduceam informatii despre posibilele efecte ale iernii asupra nivelului populatiei principalelor specii de insecte daunatoare la culturile de grau. Acum vorbim despre cultura de porumb si despre viermele vestic al radacinilor (Diabrotica virgifera virgifera). Conditiile din timpul iernii pot influenta nivelul populatiei viermelui vestic al radacinilor porumbului. Unii fermieri din vestul tarii isi pun speranta intr-o iarna normala, care sa reduca densitatea populatiei de D. virgifera. Din pacate insa, in zonele din vestul tarii, unde se inregistreaza densitatile ridicate ale acestei insecte, ultimele ierni au fost destul de calde.
Femelele de Diabrotica depun ouale in sol, la adancimea de 15-20 cm (uneori ajungand la 35 cm). In mod normal, o femela depune mai mult de 400 de oua, dar poate ajunge si la 1.000. O iarna bogata in ninsori si cu geruri frecvente poate avea ca efect reducerea cu 2/3 a numarului de oua viabile in primavara. Din contra, o iarna blanda, cu temperaturi mari, fara precipitatii si vanturi puternice are un efect contrar, favorizand supravietuirea majoritatii oualor depuse.
In news-ul de maine va aducem informatii despre sfredelitorul porumbului (Ostrinia nubilalis) si influenta iernii asupra acestui daunator.
ing. Emil GEORGESCU
INCDA Fundulea