Pana se va lua o decizie definitiva, utilizarea glifosatului se prelungeste cu 12-18 luni!

Scris de Echipa Alcedo

Ieri, Comisia Europeana trebuia sa decida “soarta” glifosatului, si asta pentru ca autorizarea acestei substante active expira pe 30 iunie 2016. Pentru ca, ieri, nu s-a intrunit numarul de voturi pentru a lua decizia finala, Comisia Europeana (CE) pregateste o propunere (anuntata inca de pe 1 iunie) cu caracter “provizoriu”. Mai exact, prelungirea perioadei de utilizare a glifostului cu 12-18 luni, pana va fi posibila luarea unei decizii definitive.

Aceasta decizie ar stabili:

– intrezicerea utilizarii in parcuri, gradini, locuri de joaca si zona adiacenta acestora, spatii din imediata apropiere a cailor de acces, etc.;

-interzicerea utilizarii in culturile ce urmeaza a fi recoltate;

-intezicerea utilizarii taloaminei la formulare;

-utilizarea/aplicarea acestuia de catre personal instruit/autorizat.

CE spera ca in aceasta perioada Agentia Europeana pentru Substante Chimice (ECHA) sa fie in masura sa incheie revizuirea dosarului (inclusiv a noilor date puse la dispozitie de Task Force).

Ramane la latitudinea statelor membre sa aprobe/respinga aceasta decizie. Surse neoficiale afirma ca unele state (Franta) nu agreaza aceasta propunere. Reprezentantii industriei sunt dezamagiti de propunere si considera nejustificata decizia CE.

Reamintim ca un grup al Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS) si al Organziatiei pentru Alimente si Agricultura, denumit “Joint Meeting on Pesticide Residues” (JMPR), responsabil cu evaluarea reziduurilor de produse fitosanitare, a ajuns la concluzia ca reziduurile de glifosat din alimente nu sunt cancerigene si nu pericliteaza sanatatea consumatorilor.

Precizam ca, numeroase voci sustin ca de fapt scandalul din jurul glifosatului este unul politic, si asta pentru ca studiile efectuate pana acum infirma ca glifosatul ar avea efect cancerigen. Pana si comisarul european pentru Sanatate si Siguranta Alimentara,Vytenis Andriukaitis crede ca este este vorba despre chestiuni politice, subliniind faptul ca: „decizia statelor membre ar trebui sa se bazeze pe stiinta si nu pe atitudini politicianiste”.  

sursa: The Wall Street Journal, Agrow, Sanatatea plantelor, nr. 215, nr. 216

text adaptat de echipa ALCEDO