Ingrijorare in randul apicultorilor: albina carpatina este in pericol!

Scris de Echipa Alcedo

albineIntroducerea de noi rase si hibrizi de albine pe teritoriul Romaniei va conduce, in cel mult sase ani, la disparitia materialului genetic autohton, adica a albinei carpatine, singura rasa pura pe care o avem la nivel national, potrivit unui comunicat de presa transmis de parlamentarul Liviu Harbuz, vicepresedinte al Comisiei pentru agricultura din Camera Deputatilor.

Membrii Comisiei au avut ieri o sedinta de lucru, la sediul Institutului de Cercetare-Dezvoltare pentru Agricultura din Bucuresti, pentru a discuta situatia critica in care se afla efectivul de familii de albine de elita.

Romania mai are doar 1.200 de familii de albine de elita, cu genetica pura, cu performante superioare selectionate si care furnizeaza material genetic pentru stupinele de multiplicare din intreaga tara. Aducerea in Romania a unor rase noi de albine sau hibrizi risca sa conduca la alterarea, chiar pierderea in timp a albinei carpatine. Dupa spusele presedintelui Asociatiei Crescatorilor de Albine, domnul Ioan Fetea, ar fi vorba de 5-6 ani pana cand Romania va ramane fara propria genetica pura, asa ca se impun masuri de sprijin pentru pastrarea si protejarea singurei rase autohtone de albine“, declara deputatul Liviu Harbuz.

Romania nu este singura tara care se confrunta cu acest fenomen, insa alte state au luat deja masuri de monitorizare si control privind intrarea in tara a materialului genetic strain si au prevederi legale clare pentru a reglementa aceasta activitate.

Este de amintit exemplul Sloveniei, stat membru UE care a decis sa nu mai permita importul sau schimburile intra-comunitare de albine in lipsa unui aviz care sa intruneasca acordul autoritatilor competente prin consultarea cu asociatiile reprezentative de crescatori autohtoni. Ne gandim ca un astfel de model ar putea sa aplice si Romania pentru a-si conserva si perpetua singura rasa de albine, o rasa care raspunde nevoilor apicultorilor prin productii bune de miere, rezistenta la boli si adaptare la conditiile climatice din tara noastra“, mai declara vicepresedintele Comisiei pentru agricultura.

sursa: agrointel.ro