EFSA reevalueaza protocoalele de studiu pentru a stabili efectele agrochimice asupra albinelor
Scris de Echipa Alcedo
Autoritatea Europeana pentru Siguranta Alimentara (EFSA) a efectuat noi evaluari cu experti din domeniu asupra protocoalelelor de studiu prezentate de patru companii, pentru a stabili cu adevarat care sunt efectele clotianidinului, tiametoxamului, imidaclopridului si fipronilului asupra albinelor. Protocoalele au fost prezentate de BASF pentru fipronil, Bayer CropScience pentru clotianidin si imidacloprid, Syngenta pentru tiametoxam si Sumitotmo Chemical pentru clotianidin. Aceste expertize paralele au scopul de a sprijini EFSA si statele membre in evaluarea consistentei si calitatii protocoalelelor furnizate de aceste companii.
Comisia Europeana a adoptat o restrictie a utilizarii clotianidinului, imidaclopridului, finoprilului si tiametoxamului pentru o perioada de doi ani. Exceptand fipronilul, celelalte 3 substante active apartin familiei neonicotinoidelor. Actiunea initiata de Comisie reprezinta un raspuns la raportul stiintific efectuat de EFSA care a identificat ”riscuri mari” pentru albine, in contextul expunerii la diferite substan\e in cateva culturi, cum ar fi porumbul si cerealele, la reziduurile in polen si nectar in culturile de rapita si floarea-soarelui.
Celor patru companii li s-a cerut sa prezinte informatii suplimentare in ceea ce priveste riscul produselor lor asupra albinelor pana la 31.12.2014. Tocmai pentru a asigura o intelegere si armonizare a evaluarilor comune, Comisia a cerut EFSA sa organizeze aceste evaluari a protocoalelor de studiu pe albine in legatura cu aceste substante. Recent, au fost publicate rapoartele finale ce contin concluziile care au decurs din aceste evaluari.
Bayer si Sumitomo efectueaza experimente pe teren asupra reziduurilor de clotianidin in nectarul si polenul culturilor florale de rotatie, contactul si toxicitatea orala la bondari si efectul clotianidinului privind pierderea de apa in coloniile de albine. Pentru imidacloprid, Bayer efectueaza experimente similare, ca in cazul clotianidinului. In timp ce pentru tiametoxam, Syngenta evalueaza efectele secundare ale acestuia asupra albinelor, in perioada de iarna, dupa tratamentul semintelor de rapita.
Comentariile din partea Statelor Membre si EFSA au acoperit mai multe aspecte, incluzand explicatii detaliate asupra protocoalelor si asupra metodologiei experimentale (sol, mostre de polen si/sau nectar, timpul prelevarii probelor), dar si posibilitatea extinderii rezultatelor experimentale asupra altor specii de culturi si parametri statistici (materie organica din sol, PH, umiditate).
sursa: news.agropages.com