Cum va fi vremea in aceasta saptamana…
Scris de Echipa Alcedo
Potrivit meteorologilor, astazi valorile termice au marcat o usoara scadere fata de zilele precedente, ramanand la fel si in zilele urmatoare. Temperatura maxima a aerului va oscila intre 12…24°C, in majoritatea regiunilor agricole, iar cea minima fi cuprinsa intre 2…13°C, la nivelul intregii tari. Temperatura medie diurna a solului la adancimea de 5 cm se va incadra intre 9…18°C, optima pentru continuarea semanaturilor de primavara, precum si parcurgerii primelor faze de vegetatie la culturile infiintate pana in prezent, in special pe suprafetele cu o buna aprovizionare cu apa a solului. Instabilitatea atmosferica se va manifesta prin ploi cu caracter de aversa, fiind insotite de descarcari electrice, intensificari de scurta durata ale vantului si local caderi de grindina, in aproape toata tara. De asemenea, se pot inregistra cantitati de apa mai insemnate din punct de vedere agricol.
Rezerva de umiditate in cultura graului de toamna pe profilul de sol 0-100 cm, va prezenta valori satisfacatoare, apropiate de optim si optime, in majoritatea zonelor de cultura. Deficite de apa in sol (seceta pedologica moderata si puternica), se vor inregistra in cea mai mare parte a Moldovei, Transilvaniei, centrulsi local in estul Dobrogei, izolat in nord-vestul Banatului, nord-estul si estul Munteniei. Gradul de aprovizionare cu apa in stratul de sol 0-20 cm/ogor se va incadra in limite satisfacatoare pana la apropiate de optim si optime, in cea mai mare parte a regiunilor agricole. Pe suprafete extinse din Moldova, sudul si local in centrul Transilvaniei, centrul si sud-estul Dobrogei, izolat in nord-vestul Banatului, se vor inregistra deficite de umiditate in sol, seceta pedologica fiind moderata si izolat puternica.
Ritmurile de crestere si dezvoltare ale speciilor de camp si pomi-viticole vor evolua normal, pe aproape intreg teritoriul agricol. De asemenea, in zonele de campie, procesele vegetative ale plantelor vor fi intensificate, indeosebi pe suprafetele agricole cu o aprovizionare satisfacatoare cu apa a solului. Orzul si graul de toamna semanate in perioada optima isi vor continua alungirea tulpinii (20-100%), prezentand o stare de vegetatie medie si buna. In semanaturile tardive se vor inregistra aparitia frunzei a treia (70-100%) si infratirea (10-100%), plantele avand o vigurozitate si uniformitate medie si slaba, iar densitatea mai redusa. In sudul si sud-estul teritoriului agricol, la rapita va fi posibila declansarea fazei de inflorire (10-20%), iar in restul zonelor de cultura se vor semnala infrunzirea, alungirea tulpinii si aparitia inflorescentelor (10-100%). La samburoase (cais, piersic, cires, visin, prun) se vor continua inflorirea, infrunzirea si local legarea rodului, iar la semintoase (mar, par, gutui) dezmugurirea, butonizarea si inflorirea, in cea mai mare parte a plantatiilor. In toate podgoriile, vita de vie va parcurge fazele de “plans” si inmugurire, precum si dezmugurirea la soiurile timpurii de masa, in special din jumatatea de sud a tarii. Sfecla de zahar din principalele bazine specializate se va afla la germinare si rasarire (10-80%), iar la soiurile timpurii de cartof va fi posibila declansarea fazelor de incoltire si rasarire. La culturile prasitoare (floarea-soarelui si porumb) se vor continua lucrarile de semanat, iar cele infiintate pana in prezent se vor afla la germinare si rasarire (10-30%). Conditiile agrometeorologice vor permite continuarea lucrarilor agricole in camp (pregatirea patului germinativ, semanat/plantat, tratamente fitosanitare in vii si livezi, fertilizari, erbicidari, etc.) cu exceptia zilelor cu precipitatii.
sursa: meteoromania.ro