Cum va fi vremea in aceasta saptamana…

Scris de Echipa Alcedo

Sub aspect termic, vremea calda de la inceputul perioadei va intra intr-un proces de racire, in cea mai mare parte a tarii. Temperatura maxima a aerului se va situa intre 6 si 22°C, iar cea minima intre -3 si 12°C in aproape toata tara, valori mai scazute fiind posibile in depresiunile din estul Transilvaniei, unde local se va produce bruma si inghet superficial la sol. Temperatura medie diurna a solului la adancimea de 10 cm se va incadra intre 6 si 20°C in majoritatea regiunilor, optima continuarii proceselor de crestere si dezvoltare la speciile de toamna. Se intrevad ploi locale, acestea fiind insotite de intensificari de scurta durata ale vantului.

Continutul de apa in stratul de sol 0-20 cm, in cultura graului de toamna, se va incadra in limite scazute (seceta pedologica moderata) si deosebit de scazute (seceta pedologica puternica si extrema), in Moldova si Maramures, cea mai mare parte a Banatului si a Crisanei, local nordul si vestul Munteniei, nordul si centrul Dobrogei, centrul, sudul si estul Transilvaniei. Rezerva de umiditate din sol va prezenta valori satisfacatoare, apropiate de optim si optime, in Oltenia, pe suprafete agricole extinse din Muntenia si Dobrogea, local in nordul, sudul, sud-vestul si centrul Transilvaniei, izolat nord-estul Banatului si sud-estul Crisanei.

Pe fondul mentinerii temperaturilor maxime ridicate din aer si sol de la inceputul intervalului, procesele de crestere si dezvoltare ale speciilor de toamna se vor desfasura in general normal in aproape toata tara, iar pe terenurile agricole cu o aprovizionare satisfacatoare cu apa a solului, local, ritmurile vegetative ale plantelor vor fi mai intense, starea de vegetatie a culturilor fiind pe ansamblu buna si medie. Orzul si graul de toamna, in functie de data semanatului si agrotehnica aplicata vor parcurge fazele de germinare, rasarire si aparitie a frunzei a treia, cele mai avansate in vegetatie fiind culturile semanate in perioada optima aflate la infratire. Rapita isi va continua in bune conditii dezvoltarea aparatului foliar (6-11 frunze) pe intreg teritoriul, iar la culturile infiintate tardiv se va inregistra rasarirea. Sfecla de zahar din nordul si centrul tarii se va recolta pe ultimele suprafete agricole. Speciile pomicole si viticole se vor afla la maturarea lemnului/coardelor si ingalbenirea/caderea fiziologica a frunzelor, iar izolat se va putea semnala faza de repaus vegetativ, in toate plantatiile.

Conditiile agrometeorologice mentionate vor fi in general favorabile desfasurarii lucrarilor agricole specifice campaniei de toamna (eliberarea terenurilor de resturile vegetale, araturi de toamna, fertilizari, etc), la scara intregii tari.

sursa: meteoromania.ro