Cum va fi vremea in aceasta saptamana…

Scris de Echipa Alcedo

Perioada urmatoare se va caracteriza printr-un regim termic al aerului pe ansamblu normal, in cea mai mare parte a tarii. Temperatura maxima a aerului se va incadra intre 9 si 18°C, iar cea minima intre 0 si 11°C in majoritatea zonelor de cultura, valori mai scazute fiind posibile in depresiuni, unde local vor fi conditii de producere a brumelor. Temperatura medie diurna a solului la adancimile de 5 si 10 cm va fi curprinsa intre 7 si 16°C in zonele de campie, optima desfasurarii fazelor de crestere si dezvoltare la culturile de toamna infiintate in epoca optima. Sunt prognozate ploi locale, insotite de intensificari temporare ale vantului, in aproape toata tara. De asemenea, in prima parte a intervalului se pot inregistra cantitati de apa mai insemnate.

Rezerva de umiditate in stratul de sol 0-20 cm/ ogor se va incadra in limite satisfacatoare, apropiate de optim si optime, in Maramures, Dobrogea, pe suprafete agricole extinse din Transilvania si Banat, local in sudul, sud-estul , centrul, nordul si vestul Munteniei, centrul, sudul si estul Olteniei, sudul si izolat nordul Crisanei. Continutul de apa din sol va prezenta valori scazute si deosebit de scazute (seceta pedologica moderata, puternica si extrema ), in Moldova, local in nordul, estul, nord-estul, nord-vestul si vestul Munteniei, nordul si estul Olteniei, vestul Crisanei, izolat nord-vestul Banatului si estul Transilvaniei.

Regimul hidro-termic favorabil din aer si sol va imprima ritmuri in general normale, atat in evolutia proceselor de crestere si dezvoltare la culturile de toamna, cat si a celor de coacere si maturare la speciile pomi-viticole, in aproape toata tara. Pe ansamblu, starea de vegetatie a culturilor de toamna semanate in epoca optima va fi buna si medie, iar pe arealele agricole unde se vor mentine deficite de apa in sol, vigurozitatea si uniformitatea plantelor se va prezenta medie si slaba. In functie de data semanatului si agrotehnica aplicata, la cerealiere (orz si grau de toamna) se vor semnala fazele de germinare, rasarire si local aparitia frunzei a treia. Rapita infiintata in perioada optima din jumatatea de sud a tarii va parcurge infrunzirea (4-8 frunze), iar pe suprafetele semanate tardiv se vor inregistra germinarea si rasarirea. Cultura de sfecla de zahar isi va definitiva ingrosarea axei hipocotile, continuandu-se totodata maturitatea tehnologica si recoltarea. Pomii fructiferi si vita de vie se vor afla la maturarea lemnului/coardelor, ingalbenirea si caderea fiziologica a frunzelor. De asemenea, la varietatile tarzii se vor continua lucrarile de recoltare, izolat fiind posibila finalizarea acestora. Sub aspect fenologic, porumbul din Transilvania si nordul Moldovei se va recolta pe ultimele suprafete agricole.

In conditiile mentionate, lucrarile de sezon (recoltare, transport si depozitare, eliberarea terenurilor de resturile vegetale, araturi, pregatirea patului germinativ, semanat) se vor putea efectua in conditii optime in zilele fara precipitatii.

sursa: meteoromania.ro