Cum va fi vremea in aceasta saptamana…

Scris de Echipa Alcedo

In aceasta perioada va predomina o vreme mai rece decat in mod normal, la nivelul intregii tari. Temperatura maxima a aerului se va fi situa intre 6 si 17°C, iar cea minima intre 0 si 11°C, valori mai scazute fiind posibile in zonele depresionare, unde vor fi conditii de producere a brumei, la scara intregii tari. Temperatura medie diurna a solului la adancimile de 5 si 10 cm se va incadra intre 6 si 16°C, limite favorabile parcurgerii proceselor vegetative ale speciilor de toamna semanate pana la aceasta data. Din punct de vedere pluviometric, se intrevad ploi locale, insotite de intensificari ale vantului, in cea mai mare parte regiunilor agricole. Totodata, in sud-vestul tarii, cantitatile de apa pot fi mai insemnate din punct de vedere agricol.

In stratul de sol 0-20 cm/ogor, deficite de umiditate (seceta pedologica moderata, puternica si extrema) se vor inregistra in Oltenia, Muntenia, pe suprafete agricole extinse din Moldova, Dobrogea si Banat, izolat in sud-vestul si vestul Crisanei, estul Transilvaniei. Rezerva de apa din sol va prezenta valori satisfacatoare pana la apropiate de optim, in Maramures, cea mai mare parte a Transilvaniei, Crisanei, local nordul si estul Moldovei, izolat nord-estul Banatului, sud-vestul Dobrogei. In aceste conditii, ritmurile vegetative la culturile de toamna (rapita, orz si grau) vor avea in general o evolutie normala in majoritatea regiunilor agricole, exceptand zonele depresionare din centrul si nordul tarii, unde acestea vor fi incetinite si izolat chiar stagnate temporar. Porumbul isi va definitiva maturitatea deplina, totodata extinzandu-se si chiar finalizandu-se suprafetele recoltate, in aproape toate zonele de cultura. La sfecla de zahar din Transilvania, Moldova si Crisana vor predomina uscarea frunzelor, acumularea zaharului in radacina si maturitatea tehnologica. Cultura de cartof din jumatatea de nord a tarii isi va finaliza recoltarea in bune conditii. In majoritatea plantatiilor, speciile pomi-viticole vor parcurge maturarea lemnului/rodului, ingalbenirea/caderea frunzelor si recoltarea la soiurile tardive. Sub aspect fenologic, rapita, in functie de conditiile pedoclimatice se va afla la germinare-rasarire, precum si cresterea primelor frunze (4-6 frunze). Orzul si graul de toamna semanate pe unele suprafete agricole din Banat, Transilvania si Moldova vor parcurge primele faze de vegetatie (germinare si rasarire), continuandu-se totodata lucrarile de insamantare, la nivelul intregii tari.

In zilele cu precipitatii, lucrarile agricole de toamna (recoltare, eliberarea terenurilor de resturile vegetale, pregatirea patului germinativ, semanat, etc.) vor fi intrerupte temporar.

sursa: meteoromania.ro