Cum va fi vremea in aceasta saptamana…
Scris de Echipa Alcedo
In perioada urmatoare va predomina un regim termic al aerului in general normal, in cea mai mare parte a tarii. Temperatura maxima a aerului va oscila intre 16 si 28°C, iar cea minima intre 5 si 15°C, in majoritatea zonelor de cultura, valori mai scazute fiind posibile in zonele depresionare. Temperatura medie diurna a solului pe adancimea de 5 cm va inregistra valori de 14 pana la 22°C, in cea mai mare parte a regiunilor, favorabile pentru pregatirea patului germinativ si insamantarea culturilor de rapita si orz de toamna. Sunt posibile ploi locale, reduse cantitativ, insotite de intensificari temporare ale vantului.
Aprovizionarea cu apa in stratul de sol 0-20 cm (ogor) va prezenta valori satisfacatoare, apropiate de optim si optime in Maramures si Transilvania, cea mai mare parte a Moldovei, Banatului si Crisanei, local vestul, nord-vestul, nordul si centrul Munteniei, sudul Dobrogei. Deficite de umiditate in sol (seceta pedologica moderata si puternica) se vor inregistra in Oltenia, pe suprafete agricole extinse din Dobrogea si Muntenia, local sudul Moldovei, izolat nord-vestul Banatului si vestul Crisanei.
In conditiile agrometeorologice mentionate, procesele de coacere la culturile de camp si pomi-viticole se vor desfǎsura normal, indeosebi pe terenurile cu o buna aprovizionare cu apa a solului, iar pe suprafetele agricole unde se mentin deficite de umiditate in sol, ritmurile de vegetatie vor fi in continuare stanjenite. De asemenea, regimul hidro-termic din aer si sol va favoriza desfasurarea proceselor de germinare-rasarire la culturile de toamna (rapita si orz) semanate pana in prezent. In functie de data semanatului, porumbul isi va definitiva maturitatea in lapte si se va afla predominant la maturitatea in ceara si deplina. Totodata, la hibrizii extratimpurii se vor continua lucrarile de recoltare. Floarea soarelui va parcurge faza de maturitate deplina in toate zonele de cultura, extinzandu-se suprafetele recoltate, indeosebi in jumatatea de sud a tarii. In principalele bazine de cultura, la sfecla de zahar se vor semnala ingrosarea axei hipocotile si acumularea zaharului in radacina, iar la cartof, cresterea tuberculilor, uscarea vrejilor si maturitatea tehnologica la soiurile tardive, continuandu-se recoltarea. In plantatiile pomicole se vor inregistra maturarea fructelor, acumularea zaharurilor, precum si recoltarea la soiurile de sezon aflate la maturitatea tehnologica. Vita de vie din majoritatea podgoriilor se va afla la cresterea si coacerea boabelor, acumularea zaharurilor si recoltare la soiurile timpurii de masa. La soiurile de vin din vestul si sudul tarii ajunse la maturitate, se va declansa recoltarea. La rapita se vor putea continua lucrarile de insamantare, in special pe terenurile cu o buna aprovizionare cu apa a solului, iar la cele semanate pe suprafete agricole restranse se vor inregistra fazele incipiente de vegetatie.
In zilele fara precipitatii, lucrarile specifice (recoltare, transport si depozitare, eliberarea terenurilor de resturile vegetale, araturi, tratamente fitosanitare, etc.) se vor putea efectua in general normal.
sursa: meteoromania.ro