Cum va fi vremea in aceasta saptamana…

Scris de Echipa Alcedo

In aceasta perioada vremea va fi mai calda decat in mod obisnuit, chiar caniculara indeosebi in zonele de campie. Temperatura maxima a aerului va fi cuprinsa intre 26 si 38°C, iar cea minima intre 8 si 26°C, in cea mai mare parte a tarii, valorile cele mai scazute inregistrandu-se in depresiunile din estul Transilvaniei. Se intrevad ploi locale, sub forma de aversa, insotite de descarcari electrice si intensificari ale vantului, izolat cu aspect de vijelie. Totodata, vor fi conditii de producere a grindinei.

Rezerva de umiditate pe adancimea de sol 0-100 cm, in cultura de porumb neirigat, se va incadra in limite satisfacatoare pana la apropiate de optim, in cea mai mare parte a Munteniei, Moldovei si Transilvaniei, local in centrul si estul Dobrogei, izolat estul Olteniei si vestul Crisanei. Continutul de apa din sol va prezenta valori scazute, seceta pedologica fiind moderata si puternica, in Banat si Maramures, pe suprafete extinse  din Crisana, Oltenia si Dobrogea, local in sudul,  sud-vestul, centrul, estul si sud-estul Munteniei, sudul  si  sud-vestul Moldovei, izolat centrul, estul si sudul Transilvaniei.

Mentinerea temperaturilor maxime ridicate din aer si de la suprafata solului, precum si a deficitelor de umiditate in sol, comparativ cu cerintele mari fata de apa ale culturilor prasitoare din aceasta perioada, vor determina in continuare fortari stadiale, manifestarea fenomenelor de ofilire, rasucire si uscare partiala/totala a aparatului foliar, sistavirea boabelor la porumb si a semintelor la floarea-soarelui, indeosebi in sudul, sud-estul, estul si vestul tarii. Functie de data semanatului, floarea-soarelui va parcurge maturitatea in ceara si maturitatea deplina, in cea mai mare parte a zonelor de cultura. Sub aspect fenologic, porumbul isi va definitiva inflorirea paniculului si matasirea, continuandu-se maturitatea in lapte si ceara, precum si maturitatea deplina. La cartoful din toate bazinele de cultura se vor semnala cresterea tuberculilor, uscarea vrejilor si maturitatea tehnologica la soiurile de vara. In centrul, estul si vestul tarii, la sfecla de zahar se vor inregistra alungirea/ingrosarea axei hipocotile si acumularea zaharurilor in radacina. In toate plantatiile, la semintoase vor predomina cresterea rodului si acumularea zaharurilor in fructe, iar la samburoase se vor extinde lucrarile de recoltare. In majoritatea podgoriilor, vita-de-vie se va afla la cresterea si dezvoltarea boabelor, iar soiurile timpurii si extratimpurii de masa vor parcurge faza de acumulare a zaharurilor si coacerea in „parga”.

Conditiile agrometeorologice vor fi in general favorabile desfasurarii lucrarilor agricole de sezon, respectiv recoltarea fructelor si a legumelor, combaterea bolilor si a daunatorilor, eliberarea terenurilor de resturile vegetale, araturi, pregatirea patului germinativ, etc.

Sursa: meteoromania.ro