Cum va fi vremea in aceasta saptamana…
Scris de Echipa Alcedo
Sub aspect termic, la inceputul intervalului va predomina un regim termic al aerului mai scazut decat in mod obisnuit, dupa care, se va produce o incalzire treptata in evolutia vremii, in cea mai mare parte a tarii. Temperatura maxima a aerului va oscila intre 10…22°C, iar cea minima intre -9…12°C pe aproape intreg teritoriul agricol, valorile cele mai scazute inregistrandu-se in zonele depresionare, fiind conditii de producere a brumei si inghetului la sol. Regimul termic mediu diurn al solului la adancimea de 5 cm va fi cuprins intre 7…15°C, limite in general favorabile pregatirii patului germinativ in vederea insamantarii culturilor din prima urgenta (lucerna, mazare, borceag, etc.), precum si a speciilor de primavara (porumb si floarea-soarelui). Se intrevad precipitatii sub forma de ploi locale, izolat cu caracter de aversa, insotite de descarcari electrice si intensificari de scurta durata ale vantului, in majoritatea regiunilor.
Rezerva de apa pe profilul de sol 0-100 cm, in cultura graului de toamna, se va situa in limite satisfacatoare pana la apropiate de optim si optime, in majoritatea regiunilor agricole. Continutul de umiditate din sol va prezenta valori scazute, seceta pedologica fiind moderata, local in centrul Dobrogei si al Transilvaniei, vestul, centrul, nordul, izolat estul Moldovei, nord-estul Munteniei, nord-vestul Banatului. In stratul de sol 0-20 cm (ogor), gradul de aprovizionare cu apa se va incadra in limite satisfacatoare, apropiate de optim si optime, in cea mai mare parte a tarii. Deficite de umiditate in sol (seceta pedologica moderata) se vor semnala pe suprafete extinse din Crisana, izolat nord-vestul Banatului.
Conditiile agrometeorologice prognozate vor determina ritmuri in general normale de crestere si dezvoltare la speciile de camp pe majoritatea suprafetelor, iar in depresiuni procesele vegetative vor evolua usor mai lent. Uniformitatea si vigurozitatea plantelor se va mentine buna si medie, respectiv medie si slaba in semanaturile efectuate in afara epocii optime. Sub aspect fenologic, la orzul si graul de toamna se vor inregistra aparitia frunzei a treia si infratirea in cea mai mare parte a tarii, iar la culturile infiintate in perioada optima se va semnala faza de alungire a paiului. Rapita va parcurge dezvoltarea aparatului foliar (8-14 frunze) si alungirea tulpinii, la nivelul intregului teritoriu agricol. La pomii fructiferi vor predomina fazele de inmugurire, dezmugurire si inflorire, in majoritatea plantatiilor. In aproape toate podgoriile, vita-de-vie se va afla in faza de „plans”, indeosebi pe terenurile cu expozitie sudica. De asemenea, in centrul tarii se va mentine repausul biologic. La culturile de primavara (borceag, mazare, ovaz, orzoaica, lucerna) insamantate pana in prezent, izolat se vor putea inregistra fazele incipiente de vegetatie (germinare-rasarire). Totodata, la floarea-soarelui si porumb se vor efectua pe suprafete agricole restranse, atat pregatirea patului germinativ, cat si lucrarile de semanat.
Pe ansamblu, lucrarile specifice campaniei de primavara se vor desfasura normal, exceptand zilele cu precipitatii.
Sursa: meteoromania.ro