Cum va fi vremea in aceasta saptamana…

Scris de Echipa Alcedo

Urmatoarea perioada se va caracteriza printr-o vreme mai calda decat in mod obisnuit, chiar caniculara, in aproape toate regiunile tarii. Temperatura maxima a aerului se va situa intre 26…37°C, iar cea minima intre 12…23°C. Sub aspect pluviometric, se prognozeaza ploi locale sub forma de aversa, dar si torentiale, insotite de descarcari electrice si intensificari ale vantului, izolat cu aspect de vijelie. Totodata, cantitatile de apa pot fi mai insemnate, iar local vor fi conditii de producere a grindinei.

In stratul de sol 0-20 cm ogor, se vor inregistra deficite de umiditate, seceta pedologica fiind moderata, puternica si extrema in Dobrogea, pe suprafete agricole extinse din Moldova, Muntenia si Oltenia, local in nordul, nord-vestul si vestul Banatului, centrul, estul si izolat sudul Transilvaniei, nordul Crisanei. In Maramures, local vestul si sudul Crisanei, nordul, sudul, sud-vestul, centrul si izolat sud-estul Transilvaniei, nord-estul Banatului, nordul Olteniei, nord-vestul Munteniei si al Moldovei, aprovizionarea cu apa a solului se va incadra in limite satisfacatoare pana la apropiate de optim.

Pe terenurile agricole unde se va mentine fenomenul de seceta pedologica cu diferite grade de intensitate, procesele de coacere si maturare la speciile de camp vor fi fortate, semnalandu-se ingalbenirea/uscarea partiala si totala a aparatului foliar, procent ridicat de boabe sistave la porumb si seminte seci la floarea-soarelui, determinand astfel extinderea suprafetelor unde culturile vor fi compromise partial/total. Totodata, in plantatiile pomi-viticole se vor semnala fructe subdimensionate si deshidratate, precum si caderea prematura a acestora. Sub aspect fenologic, floarea-soarelui isi va finaliza maturitatea in ceara, plantele aflandu-se la maturitate deplina si recoltare, la nivelul intregii tari. Cultura de porumb isi va continua maturitatea in lapte, ceara si deplina, iar in semanaturile efectuate in epoca optima se vor extinde lucrarile de recoltare. In majoritatea bazinelor specializate sfecla de zahar se va afla la ingrosarea axei hipocotile si acumularea zaharului in radacina. La cartoful pentru consum ajuns la maturitatea tehnologica vor predomina fazele de crestere a tuberculilor, uscare a vrejilor si recoltare. Speciile pomicole din toate plantatiile vor parcurge acumularea zaharului, coacerea fructelor si recoltarea la speciile timpurii. In cea mai mare parte a podgoriilor, la vita-de-vie se va semnala cresterea/coacerea boabelor, precum si recoltarea la soiurile de masa.

Lucrarile agricole in camp se vor desfasura in general in conditii bune, exceptand zilele cu precipitatii.

Sursa: meteoromania.ro