Cum va fi vremea in aceasta saptamana…
Scris de Echipa Alcedo
In urmatoarea perioada, valorile termice se vor situa in jurul normelor climatologice. Temperatura maxima a aerului va oscila intre 18…36°C, iar cea minima intre 9…20°C. Sub aspect pluviometric, se intrevad ploi locale cu caracter de aversa, dar si torentiale, insotite de descarcari electrice, intensificari de scurta durata ale vantului cu aspect de vijelie si izolat, caderi de grindina. De asemenea, local se pot inregistra cantitati de apa mai insemnate din punct de vedere agricol.
Rezerva de umiditate accesibila plantelor pe adancimea de sol 0-100 cm, in cultura neirigata de porumb, se va incadra in limite satisfacatoare pana la apropiate de optim si optime, in majoritatea zonelor de cultura. Seceta pedologica cu diferite grade de intensitate, respectiv moderata, puternica si local extrema, se va semnala pe suprafete agricole extinse din Dobrogea, local in centrul, estul, sudul si sud-estul Moldovei, nord-estul, estul, sud-estul, nordul si sudul Munteniei, sudul, sud-vestul, izolat estul Olteniei, nord-vestul Banatului.
Pe ansamblu, regimul hidro-termic din aer si sol favorabil va determina o evolutie normala a proceselor fiziologice la toate culturile agricole, in cea mai mare parte a tarii. Starea de vegetatie a speciilor prasitoare se va mentine in general buna si medie, iar in semanaturile tardive si pe terenurile cu deficite de apa in sol, ritmurile de vegetatie ale plantelor vor fi stanjenite. La graul de toamna infiintat in epoca optima se vor continua lucrarile de recoltare, iar in semanaturile tardive se vor inregistra fazele de maturitate in ceara si deplina. Cultura de rapita aflata la maturitatea tehnologica se va recolta pe ultimele suprafete agricole. Sub aspect fenologic, la floarea-soarelui vor predomina fazele de formare a capitulului, inflorirea si inceputul maturitatii in ceara, la nivelul intregii tari. Functie de data semanatului si agrotehnica aplicata, porumbul va inregistra diferite faze de vegetatie, respectiv: formarea paniculului, inflorirea si matasirea, iar izolat in zonele de campie, la hibrizii extratimpurii se va putea declansa maturitatea in lapte. In principalele bazine de cultura, la sfecla de zahar se vor semnala infrunzirea, precum si alungirea/ingrosarea axei hipocotile. Cartoful pentru consum se va afla la cresterea tuberculilor si inflorire, in majoritatea zonelor de cultura. In toate plantatiile, la speciile de semintoase (mar, par) predominante vor fi fazele de crestere a fructelor si acumulare a zaharurilor, iar la samburoase (cais, piersic si prun), maturarea fructelor si recoltarea acestora. Vita de vie din cea mai mare parte a podgoriilor va parcurge cresterea lastarilor/frunzelor, precum si dezvoltarea boabelor.
In zilele fara precipitatii, lucrarile agricole in camp (prasile mecanice/manuale, erbicidari, tratamente fito-sanitare, recoltare, etc.) se vor desfasura in conditii relativ bune.
Sursa: meteoromania.ro