Cum va fi vremea in aceasta saptamana…

Scris de Echipa Alcedo

Urmatoarea perioada se va caracteriza printr-un regim termic al aerului mai ridicat decat in mod obisnuit pe aproape intreg teritoriul agricol. Temperatura maxima a aerului se va incadra intre 24…37°C, iar cea minima intre 9…23°C. Se intrevad ploi locale cu caracter de aversa, dar si torential, acestea fiind insotite de descarcari electrice si intensificari ale vantului, izolat cu aspect de vijelie. De asemenea, cantitatile de apa pot fi mai insemnate, iar local, vor fi conditii de producere a grindinei.

Rezerva de umiditate pe profilul de sol 0-100 cm, in cultura graului de toamna, va prezenta valori satisfacatoare pana la apropiate de optim si optime, in Maramures, Transilvania si Crisana, pe suprafete agricole extinse din Oltenia, Banat si Moldova, nordul, vestul, sudul, centrul, izolat in estul Munteniei, sud-vestul Dobrogei. Continutul de apa din sol se va situa in limite scazute (seceta pedologica moderata) si deosebit de scazute (seceta pedologica puternica si extrema), in cea mai mare parte a Dobrogei, local in centrul, nord-estul, estul, sudul si sud-estul Moldovei, nordul si nord-vestul Banatului, estul, nordul, sudul si sud-estul Munteniei, izolat in sudul Olteniei. Aprovizionarea cu apa pe adancimea de sol 0-100 cm, in cultura neirigata de porumb, se va incadra in limite satisfacatoare, apropiate de optim si optime, in Maramures, Transilvania, Crisana si Oltenia, cea mai mare parte a Munteniei, Banatului si Moldovei, izolat in centrul si sud-vestul Dobrogei. Pe suprafete agricole extinse din Dobrogea, local in estul si nord-estul Munteniei, izolat in sud-estul Moldovei si nord-vestul Banatului, se vor inregistra deficite de umiditate in sol, seceta pedologica fiind moderata, puternica si extrema.

In conditiile agrometeorologice mentionate, procesele de crestere si dezvoltare la speciile de camp si pomi-viticole vor evolua in general normal in cea mai mare parte a tarii si mai intens pe arealele agricole cu o buna aprovizionare cu apa a solului. De asemenea, regimul termic al aerului si solului mai ridicat decat in mod obisnuit si persistenta insolatiei in orele de amiaza vor putea determina ofilirea, rasucirea si uscarea partiala a aparatului foliar la culturile prasitoare, indeosebi pe terenurile unde se mentine fenomenul de seceta pedologica. Orzul de toamna isi va definitiva maturitatea ceara, continuandu-se totodata maturitatea deplina si recoltarea, in majoritatea zonelor agricole. Cerealierele de toamna (grau) vor parcurge maturitatea lapte si ceara, precum si maturitatea deplina, local fiind posibila declansarea lucrarilor de recoltare. De asemenea, datorita mentinerii umiditatii ridicate din lan, este posibil sa se extinda atacul agentilor patogeni si al daunatorilor, care pot afecta calitatea si cantitatea productiilor. Cultura de rapita ajunsa la maturitatea deplina se va recolta pe aproape intreg teritoriul agricol, indeosebi in semanaturile efectuate in epoca optima. Sub aspect fenologic, floarea-soarelui se va afla la infrunzire, formarea capitulului si inflorire, cu o stare de vegetatie a culturilor in general buna si medie. Functie de data semanatului, porumbul va parcurge predominant aparitia frunzei a treia si dezvoltarea aparatului foliar in toate zonele de cultura, iar la hibrizii extratimpurii si timpurii se va continua faza de aparitie a paniculului. Uniformitatea si vigurozitatea plantelor se va prezenta pe ansamblu, buna si medie. Cultura de sfecla de zahar va inregistra cresterea rozetei de frunze, precum si alungirea si ingrosarea axei hipocotile. La cartof, in functie de data plantatului se vor semnala cresterea lastarilor laterali si tuberizarea, precum si imbobocirea si inflorirea la soiurile de vara. In toate plantatiile, pomii fructiferi se vor afla in fazele de crestere a rodului/lastarilor/frunzelor, iar la soiurile timpurii de cires, visin si cais se va continua coacerea fructelor si recoltarea acestora. In majoritatea podgoriilor, la vita de vie vor predomina infrunzirea, cresterea lastarilor si inflorirea, iar la soiurile timpurii de masa, formarea si cresterea boabelor.

In conditiile agrometeorologice mentionate, lucrarile agricole in camp (fertilizari, erbicidari, prasile manuale/mecanice, tratamente fito-sanitare, etc.) se vor efectua in conditii optime, exceptand zilele cu precipitatii.

sursa: meteoromania.ro