Cum va fi vremea in aceasta saptamana…

Scris de Echipa Alcedo

In aceasta perioada va predomina un regim termic al aerului in general mai ridicat decat in mod obisnuit, in cea mai mare parte a zonelor de cultura. Temperatura maxima a aerului se va situa intre 3…17°C, la nivelul intregii tari, iar cea minima va oscila intre -8…9°C in aproape toate regiunile, izolat producandu-se inghet superficial la sol, indeosebi in depresiuni. Sunt posibile precipitatii predominant sub forma de ploi locale pe majoritatea suprafetelor agricole, dar si mixte (ploaie, lapovita si ninsoare) in nordul si centrul tarii, acestea fiind insotite de intensificari ale vantului.

In cultura graului de toamna, rezerva de umiditate pe adancimea de sol 0-100 cm se va incadra in limite scazute si deosebit de scazute (seceta pedologica moderata, puternica si extrema), pe suprafete extinse din Dobrogea, Transilvania si Moldova, local in nordul, nord-vestul si vestul Banatului, nordul, centrul, estul, izolat in vestul si sudul Munteniei, sudul Olteniei si al Crisanei. Gradul de aprovizionare cu apa a solului va prezenta valori satisfacatoare pana la apropiate de optim si optime, in Maramures, cea mai mare parte a Olteniei, Crisanei, local in nordul, nord-estul si centrul Transilvaniei, nord-vestul, sudul, sud-vestul, vestul Munteniei, nord-vestul, nordul, vestul, centrul, sudul si sud-vestul Moldovei, sudul Dobrogei, nord-estul Banatului. In conditiile agrometeorologice mentionate, datorita mentinerii regimului termic din aer si sol mai ridicat decat in mod obisnuit, ritmurile de crestere si dezvoltare ale culturilor de toamna si pomi-viticole vor evolua in general normal in cea mai mare parte a tarii, cu exceptia zonelor depresionare nordice si centrale, unde izolat se va mentine repausul vegetativ. Sub aspect fenologic, cerealierele de toamna (orz si grau) se vor afla la rasarire, aparitia frunzei a treia si infratire, la nivelul intregului teritoriu agricol. In culturile tardive si pe terenurile afectate de seceta pedologica, rasarirea se va mentine neuniforma, starea de vegetatie fiind slaba, iar densitatea redusa. La rapita din Muntenia, Dobrogea, Moldova si Transilvania se va continua faza de dezvoltare a aparatului foliar. In aproape toate plantatiile pomicole se va semnala repausul biologic, local, inregistrandu-se faza de umflare a mugurilor la speciile timpurii de samburoase. Vita de vie va parcurge starea de repaus vegetativ, in majoritatea podgoriilor.

In cea mai mare parte a zonelor de cultura, conditiile meteorologice vor fi favorabile desfasurarii lucrarilor agricole in camp (araturi, taieri in plantatiile pomicole si viticole, fertilizari faziale, etc.).

sursa: meteoromania.ro