Cum va fi vremea in aceasta saptamana…
Scris de Echipa Alcedo
Zilele urmatoare se vor caracteriza printr-o vreme mai calda decat in mod normal, in majoritatea regiunilor agricole. Temperatura maxima a aerului se va situa intre 18…32°C, iar cea minima intre 7…18°C. Temperatura medie diurna a solului la adancimea de 5 cm va fi cuprinsa intre 14…27°C, favorabila pregatirii terenurilor agricole in vederea insamantarilor de toamna, precum si parcurgerii fazelor de germinare, rasarire si aparitie a primelor frunze la culturile de rapita si orz. Se prognozeaza precipitatii sub forma de ploi locale, izolat cu caracter de aversa, acestea fiind insotite de descarcari electrice si intensificari de scurta durata ale vantului, in aproape toata tara.
In stratul de sol 0-20 cm (ogor), continutul de apa va prezenta valori scazute si deosebit de scazute, seceta pedologica fiind moderata, puternica si extrema, in cea mai mare parte a regiunilor agricole. Rezerva de umiditate din sol se va incadra in limite satisfacatoare pana la apropiate de optim si optime, pe suprafete extinse din Moldova, izolat in estul si sud-estul Dobrogei, nordul si nord-vestul Munteniei, vestul Crisanei si nord-vestul Banatului.
In conditiile agrometeorologice prognozate, pe terenurile agricole cu deficite ridicate de apa in sol, atat ritmurile vegetative ale culturilor de toamna (rapita, orz) semanate pana in prezent, cat si procesele de coacere si maturare ale speciilor prasitoare si pomi-viticole vor fi in continuare stanjenite. La floarea-soarelui va fi posibila definitivarea lucrarilor de recoltare, in toata tara. Sub aspect fenologic, la hibrizii tardivi si semitardivi de porumb se va semnala maturitatea deplina si recoltarea, pe intreg teritoriul agricol. In principalele bazine de cultura, sfecla de zahar se va afla la ingrosarea axei hipocotile si acumularea zaharului in radacina. Cultura de cartof va parcurge predominant fazele de maturitate deplina si recoltare, in majoritatea bazinelor specializate. Pomii fructiferi si vita de vie vor inregistra coacerea si maturarea fructelor/boabelor/lemnului, continuandu-se totodata lucrarile de recoltare la soiurile ajunse la maturitatea de consum. La culturile de toamna (rapita si orz) se vor semnala germinarea si rasarirea, precum si aparitia primelor frunze, extinzandu-se suprafetele insamantate.
In zilele fara precipitatii, lucrarile agricole in camp (recoltare, transport si depozitare, eliberarea terenurilor de resturile vegetale, araturi, pregatirea patului germinativ, semanat, etc.) se vor desfasura in conditii in general optime.
Sursa: meteoromania.ro