Cum va fi vremea in aceasta saptamana…
Scris de Echipa Alcedo
Zilele urmatoare, regimul termic al aerului va fi mai ridicat decat in mod normal la nivelul intregii tari, chiar deosebit de ridicat in zonele de campie. Temperatura maxima a aerului va fi cuprinsa intre 16…30°C, iar cea minima intre 7…23°C. Se intrevad ploi locale, izolat sub forma de aversa, insotite de descarcari electrice si intensificari temporare ale vantului, acestea fiind nesemnificative din punct de vedere agricol.
Continutul de umiditate pe profilul de sol 0-100 cm, in cultura neirigata de porumb, se va situa la valori scazute (seceta pedologica moderata) si deosebit de scazute (seceta pedologica puternica si local extrema), in cea mai mare parte a zonelor agricole. Local in nordul, estul, centrul si sud-estul Transilvaniei, centrul, vestul si izolat in nord-vestul Moldovei, nord-vestul Munteniei si nordul Olteniei, rezerva de apa din sol se va incadra in limite satisfacatoare.
In conditiile agrometeorologice mentionate, din cauza regimului termic din aer si sol mai ridicat decat in mod obisnuit, asociat cu fenomenul de seceta pedologica prelungita, se va produce in continuare deprecierea starii de vegetatie la culturile prasitoare neirigate, in special in estul, sud-estul si sudul tarii, prin ingalbenirea/uscarea partiala si totala a aparatului foliar, sistavirea boabelor la porumb si a semintelor la floarea-soarelui, fortari stadiale si implicit, diminuarea potentialului productiv. In functie de data semanatului, cultura de floarea-soarelui se va afla la maturitatea ceara si deplina, continuandu-se totodata lucrarile de recoltare, in aproape toate regiunile. Hibrizii semitardivi si tardivi de porumb isi vor definitiva maturitatea in lapte, inregistrandu-se predominant fazele de maturitate ceara si deplina la nivelul intregului teritoriu agricol, iar la cei extratimpurii si timpurii semanati in epoca optima din sudul tarii se vor semnala maturitatea deplina si recoltarea. In zonele centrale, nordice si vestice, la sfecla de zahar se vor continua fazele de ingrosare a axei hipocotile concomitent cu acumularea zaharului in radacina, iar la cartof, cresterea tuberculilor, uscarea vrejilor, precum si maturitatea tehnologica si recoltarea la soiurile de vara. La speciile pomicole (mar, gutui, par, prun) se vor inregistra dezvoltarea rodului, coacerea fructelor si formarea mugurelui terminal. Totodata, in plantatiile afectate de seceta pedologica, fructele vor fi mici si cu un continut scazut de zahar. Vita de vie va parcurge cresterea boabelor si acumularea zaharului, cu o stare de vegetatie in general buna si medie in podgoriile din vestul, centrul si nordul tarii, respective medie si slaba in zonele afectate de seceta pedologica din sud si sud-est, unde se vor semnala in continuare ingalbenirea aparatului foliar, boabe de dimensiuni reduse si un procent redus de zaharuri.
Pe terenurile cu o buna aprovizionare cu apa a solului, lucrarile agricole din camp (eliberarea terenurilor de resturile vegetale, araturi, pregatirea terenului pentru campania de toamna, etc.) se vor desfasura in general normal.
Sursa: meteoromania.ro