Cum va fi vremea in aceasta saptamana…

Scris de Echipa Alcedo

Urmatoarea perioada se va caracteriza printr-o vreme mai calda decat in mod normal in majoritatea regiunilor, chiar deosebit de calda in zonele de campie. Temperatura maxima a aerului se va incadra intre 27…36°C, iar cea minima intre 11…24°C. Sunt posibile ploi locale, izolat sub forma de aversa, insotite de descarcari electrice si intensificari de scurta durata ale vantului, indeosebi in vestul si nord-vestul tarii.

In cultura neirigata de porumb, rezerva de apa pe adancimea de sol 0-100 cm se va situa in limite scazute si deosebit de scazute, seceta pedologica fiind moderata, puternica si extrema in majoritatea regiunilor agricole. Continutul de umiditate din sol va prezenta valori satisfacatoare si local apropiate de optim, pe suprafete extinse din Transilvania, local in centrul, vestul, nordul si nord-vestul Moldovei, nordul si nord-vestul Munteniei, izolat in nordul Olteniei si nord-vestul Banatului.

Procesele de dezvoltare si maturare la culturile de camp si pomi-viticole se vor desfasura in regimuri accelerate, indeosebi pe terenurile cu o aprovizionare satisfacatoare cu apa a solului, inregistrandu-se, de asemenea, ofilirea temporara a aparatului foliar in orele de amiaza si fortari stadiale. Totodata, pe fondul mentinerii unor temperaturi maxime deosebit de ridicate in aer si la suprafata solului, asociate cu deficitele mari de umiditate din sol, se va accentua deprecierea starii de vegetatie la speciile prasitoare neirigate din sudul, estul si sud-estul tarii, semnalandu-se in continuare un procent ridicat de boabe sistave la porumb si seminte seci la floarea-soarelui, mergand pana la compromiterea partiala sau totala a culturilor. La floarea-soarelui se vor continua fazele de maturitate ceara si deplina in toate zonele agricole, precum si recoltarea indeosebi in sudul tarii. Cultura de porumb se va afla la maturitate in lapte, ceara si deplina, precum si local inceputul recoltarii. In Transilvania, Moldova, Crisana si Banat, la sfecla de zahar predominante vor fi procesele de ingrosare a axei hipocotile si inceputul acumularii zaharului in radacina. La cartof se vor inregistra dezvoltarea tuberculilor, vestejirea vrejilor si maturitatea tehnologica la soiurile de vara, totodata fiind posibil inceputul recoltarii. In principalele plantatii, la pomii fructiferi se vor semnala cresterea si coacerea rodului, precum si formarea mugurelui terminal, iar soiurile de vara (samburoase/prun, piersic si semintoase/mar, par) se vor recolta esalonat. Vita de vie isi va continua cresterea si coacerea boabelor, iar soiurile de masa vor parcurge maturarea si recoltarea strugurilor, in toate podgoriile.

Pe ansamblu, lucrarile agricole specifice campaniei de vara se vor putea desfasura in condii bune.

Sursa: meteoromania.ro