Cum protejam samanta de cereale paioase de atacul viermilor sarma (Agriotes spp.)?

Scris de Echipa Alcedo

An de an, graul de toamna se cultiva pe suprafete mari. Nu exista ferma in a carei structura de culturi sa lipseasca aceasta planta de cultura.

Viermii sarma fie ataca boabele in curs de germinare, rozand embrionul (caz in care avem goluri in cultura), fie ataca plantele dupa ce au rasarit, pe care le rod in zona coletului. Cultura atacata poate prezinta goluri mari, in cazul in care atacul s-a produs la samanta. Daca atacul a survenit mai tarziu, plantele au frunzele ingalbenite, apoi se usuca incepand de la varf.

Totusi, nu este de dorit sa ajungem in faza in care avem atac. Asta inseamna plante lipsa, ceea ce se traduce prin posibile pierderi de recolta, chiar daca graul are o capacitate buna de infratire.

Tratamentul semintelor este una din masurile aflate la indemana noastra, pentru a realiza o buna protectie a plantelor de grau aflate la inceput de drum, impotriva atacului viermilor sarma (Agriotes spp.), mai ales in conditiile in care populatiile acestei specii de insecte au crescut in ultimii ani.

Insecticidul LANGIS este destinat tratamentului semintelor de grau, orz, dar si porumb si floarea soarelui, pentru combaterea viermilor sarma (Agriotes spp.), omologat la cereale paioase in doza de 2,5 l/t samanta. LANGIS actioneaza prin ingestie si contact, dar are si un efect repelent asupra viermilor sarma si a altor daunatori din sol. Insecticidul LANGIS, sub forma de emulsie, combina proprietatile repelente ale cipermetrinului, cu o formula unica, ce ofera o „zona de protectie” in jurul semintelor tratate, distrugand sau indepartand daunatorii, fara a afecta germinatia semintelor.

Cum piretroizii sunt expusi unei degradari mai accelerate in functie de conditiile din sol (pH, umiditate, temperatura), pentru protectia mai indelungata a substantei active si imbunatatirea efectului insecticid, recomandam folosirea la tratamentul semintei si a fertilizantului MICROFERT U, in doza de 2,5 l/t samanta.