Cum ar fi agricultura fara pesticide? / “Costuri mai mari cu 80% la grau si cu 121% la porumb”!
Scris de Echipa Alcedo
Asta releva cel mai recent studiu realizat de catre Asociatia Industriei de Protectia Plantelor din Romania (AIPROM). Zilele trecute, a avut loc in Aula Magna a Academiei de Stiinte Agricole si Silvice “Gheorghe Ionescu-Sisesti” (ASAS), Bucuresti o dezbatere, ce a avut ca tema rolul si impactul pesticidelor in agricultura. Prin acest studiu, industria de protectie a plantelor din Romania doreste sa aduca in atentia consumatorilor si autoritatilor posibilele efecte ale interzicerii sau restrictionarii utilizarii a aproximativ 75 de substante active folosite in produse de protectie a plantelor (PPP) aflate astazi pe piata. Studiul intitulat “Evaluarea impactului socio-economic al interzicerii utilizarii unor substante active asupra agriculturii Romaniei” este parte integranta a cercetarii europene pe acest subiect si a fost realizat cu ajutorul expertilor romani si sub coordonarea AIPROM, pe sapte culturi cheie pentru agricultura de la noi: porumb, grau, rapita, vita de vie, mar, cartof si tomate. Datele furnizate au fost analizate si corelate cu ajutorul companiei de consultanta Steward Redqueen. Potrivit rezultatelor preliminare, fara cele aproximativ 75 de substante active din produsele de protectie a plantelor (PPP) care se incearca a fi restrictionate sau interzise utilizarii, costurile de productie/tona ar creste cu: 80% la grau, 131% la vita de vie, 45% la tomate, 153% la mar, 47% la rapita, 36% la cartof si 121% la porumb.
Studiul mai arata ca, la fiecare tona/hectar productia ar scadea cu 33% la grau, 50% la porumb, 50% la rapita, 20% la cartof, 40% la vita de vie, 55%, la tomate si 17% la mar.
In cadrul evenimentului, AIPROM a lansat si un film de promovare al campaniei #CuSauFara #pesticide care prezinta viziunea unui fermier roman legata de utilizarea produselor de protectia plantelor in cadrul unui sistem integrat de management al bolilor si daunatorilor.
sursa: comunicat de presa AIPROM
Text prelucrat de echipa ALCEDO