Culturile de porumb si floarea-soarelui din Romania in pericol, in 2015!
Scris de Echipa Alcedo
Dupa cum se stie, Comisia Europeana a luat decizia de restrictionare a trei substante active din familia neonicotinoidelor (clotianidin, imidacloprid si tiametoxam). Decizia s-a dat in data de 31 decembrie 2013, pe o perioada de doi ani, pe motiv ca ar impiedica declinul populatiei de albine. Aceste substante erau utilizate in tratamentul semintelor de porumb si floarea-soarelui. Decizia a fost luata fara a avea argumente stiintifice care sa o sustina. Exista, de asemenea, numeroase studii care afirma ca exista o multitudine de alti factori care au dus la scaderea populatiilor de albine.
Lipsa tratamentului la samanta pune sub semnul intrebarii culturile de porumb si floarea soarelui, in sezonul 2015. Problema cu care se confrunta fermierii din Romania este una majora si tine de faptul ca solutiile alternative de combatere, oferite la ora actuala, nu numai ca nu sunt la fel de eficiente, dar sunt si exagerat de scumpe. De asemenea, se stie ca tratamentul facut la samanta este mult mai putin daunator decat orice alt tratament facut in vegetatie, indiferent de insecticidul folosit. Avand in vedere scaderea preturilor produselor agricole din ultimii ani, aceasta decizie va impacta major calitatea productiilor din Romania dar si rezultatele financiare de la finalul anului 2015. In clipa de fata, producatorii au samanta tratata doar cu fungicid, si cum, sezonul bate la usa ar fi trebuit sa stie daca au la dispozitie efectuarea tratamentului cu insecticid.
Aceasta problema a fost adusa in atentia autoritatilor in repetate randuri de catre fermieri iar anul trecut s-a obtinut o derogare care i-a ajutat sa nu aiba pierderi majore in 2014.
Nu se stie ce se va intampla in 2015. Solutia pentru o rearanjare a lucrurilor sta tot in mainile fermierilor si a asociatiilor de fermieri, fiind nevoie de actiunea lor unita, clara, care sa duca la luarea de masuri menite sa schimbe situatia, si nu in asteptarea unor decizii “de sus”, care le pot provoca pierderi. Se pare ca cei care au militat pentru o astfel de restrictionare au fost mai bine organizati, iar presiunea pe care au facut-o, chiar si nesustinuta de argumente stiintifice, a fost luata in considerare. Cine crede ca agricultorii sunt dusmanii albinelor se inseala. Agricultura are nevoie de albine si multi dintre fermierii romani au exemple clare de utilizare a acestor produse in ferme, in conditii de maxima siguranta pentru albine. Oare cine isi va asuma raspunderea pentru aceste pagube, cu atat mai mult cu cat solutiile de inlocuire de pe piata, fie nu sunt la fel de eficiente, fie au costuri exagerate?
Echipa Sanatatea Plantelor