Atentie la principalele boli care afecteaza cultura de varza de toamna!

Scris de Echipa Alcedo

Este clar ca cele mai mari probleme ale unei culturi sunt cauzate de boli si daunatori. Ce boli afecteaza culturile de varza de toamna? Despre mana verzei (Peronospora brassicae), hernia radacinilor (Plasmodiophora brassicae) si alternarioza (Alternaria brassicae, A. brassicicola, A. japonica), dar si cum se pot combate, aflam de la Ing. Maria – Cristina Luminare de la ICDPP Bucuresti.

Plantutele cele mai sensibile la mana verzei sunt in faza de 3-4 frunze adevarate: pe fata superioara apar pete mici, de forma neregulata, verzi-galbui, cu puf abicios pe fata inferioara. Frunzele atacate se usuca sau putrezesc, planta cu atac puternic piere. Pe frunze apar pete circulare, cu puf alb-cenusiu, tesuturile se necrozeaza, iar in cele din urma frunzele se usuca. Atacul continua si in depozite, afectand foile exterioare ale capatanii. La plantele semincere sunt atacate frunzele, tulpinile, inflorescentele si silicvele, unde apar pete galbui, apoi cenusii. Atacul duce la uscarea florilor si scaderea drastica a recoltei de samanta.

Hernia radacinilor apare frecvent in zonele cu soluri acide si regim pluviometric bogat. Poate sa apara si in alte zone ca urmare a acidifierii solului prin utilizarea unilaterala a ingrasamintelor pe baza de azotat de amoniu si superfosfat si a mentinerii terenului imbibat cu apa, pe perioade lungi. Destul de frecvent, boala apare si in solarii, ca urmare a folosirii de rasad infectat. La rasad ciuperca provoaca ingrosarea radacinii principale. In camp, plantele infectate stagneaza in crestere si pot fi culcate de vant (inradacinare slaba). Pe vreme calda, plantele se ofilesc, apoi se usuca, de obicei, fara sa formeze capatani. Pe radacini apar ingosari evidente (cu diametrul de pana la 30 de ori mai mare) care alterneaza cu strangulatii (aspect de hernie).

Alternarioza este intalnita frecvent in culturile de crucifere, mai ales in regiunile umede. La plantute pe axa hipocotila si cotiledoane apar pete clorotice, apoi necrotice, brun-negricioase. Un atac puternic de alternarioza in primele stadii de vegetatie poate determina caderea plantutelor. Plantutele care supravietuiesc atacului devin surse importante de inocul pentru noi infectii secundare in timpul perioadei de vegetatie. Frunzele atacate prezinta pete circulare sau elipsoidale, brune, apoi negricioase, zonate concentric, faza care corespunde cu momentul sporularii ciupercilor. Atacul este depistat mai ales pe frunzele inferioare, contribuind la necrozarea acestora. Pe tulpini apar pete mai ales in partea dinspre varf, sub forma unei linii alungite in directia axului. Pe capatani apar pete mai mult sau mai putin circulare izolate sau confluente, brune-negricioase.

Ce masuri de protectie si de combatere chimica puteti lua impotriva acestor boli? Raspunsul, aici.

Pana data viitoare, ramai alaturi de noi pe Facebook, Instagram si Website.