Sondaj printre fermierii francezi: Fara glifosat, tratamentele cu erbicide vor fi suplimentare, iar costurile vor fi mult mai mari!
Scris de Echipa Alcedo
Subiectul privind reautorizarea glifosatului este inca unul fierbinte, mai ales ca maine, Comisia Europeana (CE) va decide soarta acestei substante active, desi sunt surse care spun ca, de fapt, ziua de luni, 27 iunie va fi cea decisiva. Cu toate astea, fermierii europeni sunt foarte ingrijorati si asteapta o decizie pro reautorizarea glifosatului, o substanta activa utilizata pe scara larga si a carei autorizatie expira pe 30 iunie. Cu doar cateva ore inainte de intrunirea de maine a CE, in Franta (tara care se pare ca nu tine cont de doleantele fermierilor sai, si sustine ca va vota impotriva reautorizarii glifosatului) au aparut rezultatele unui sondaj realizat printre fermierii francezi, vizavi de glifosat. Sondajul realizat de Ipsos (companie ce ocupa locul trei la nivel mondial in domeniul sondajelor de opinie), cu ajutorul site-ului de consultanta agricola franceza Agriavis a relevat fapul ca 81% dintre fermierii intervievati vor reinnoirea autorizatiei. Mai mult, in cadrul chestionarului 9 din 10 repondenti spun ca in lipsa glifosatului vor fi nevoiti sa apeleze la tratamente fitosanitare suplimentare cu erbicide, cu costuri mult mai mari. De asemenea, jumatate dintre fermierii intervievati se tem si de o scadere a randamentului de productie, estimata de ei undeva la 25%. Totodata, fermierii care au participat la sondaj spun ca glifosatul reprezinta un instrument esential in tehnicile de conservare a solului. “Prin raspunsurile date de agricultori, se confirma rolul important pe care-l are glifosatul pentru culturile lor”, a fost una dintre concluziile trase in urma acestui sondaj de catre Laurent Depouilly- director divizia Agricultura Ipsos.
Facem precizarea ca, sondajul de opinie a fost realizat in perioada 17-21 iunie 2016, pe un esantion de aproape 700 de fermieri, cu ferme cuprinse intre 20-200 ha.
In acest context, reamintim ca, Romania este in favoarea prelungirii autorizatiei de utilizare a glifosatului, o substanta activa fara de care agricultura europeana ar avea de suferit.
In final, subliniem faptul ca, numeroase voci sustin ca de fapt scandalul din jurul glifosatului este unul politic, si asta pentru ca studiile efectuate pana acum infirma ca glifosatul ar avea efect cancerigen. Si comisarul european pentru Sanatate si Siguranta Alimentara, Vytenis Andriukaitis crede ca este vorba despre chestiuni politice, precizand ca: „decizia statelor membre ar trebui sa se bazeze pe stiinta si nu pe atitudini politicianiste”.
sursa:lafranceagricole.fr
Text adaptat de echipa ALCEDO