Solutii tehnologice pentru controlul bolilor la legume!
Scris de Echipa Alcedo
Precipitatiile abundente din ultimele saptamani, alternand cu temperaturile ridicate au creat, printre altele, conditii prielnice dezvoltarii anumitor boli in culturile de legume, boli ce pot afecta calitatea si productivitatea acestora. Pentru multi legumicultori, mana este una dintre cele mai frecvente si pagubitoare boli, ce produce pagube majore. De exemplu, despre mana la tomate, dar si la cartof trebuie sa stiti ca aceasta este produsa de ciuperca Phytophthora infestans, iar atacul se manifesta pe toate organele plantei: frunze, tulpini, flori si fructe, in cazul tomatelor, iar la cartofi, pe tulpini, frunze si tuberculi. La castraveti, mana este produsa de ciuperca Pseudoperonospora cubensis, iar in acest caz, atacul este intalnit pe frunze, care se brunifica, se usuca si cad.
Pe langa mana, si alternarioza, fainarea, fuzarioza, patarea frunzelor si basicarea fructelor, vestejirea plantelor sunt alte boli cu care va puteti confrunta in aceasta perioada.
Pentru a va ajuta in acest sens, vrem ca in newsletter-ul de astazi sa va aducem in atentie cateva solutii fitosanitare, pentru a stii ce trebuie sa faceti daca observati aparitia acestor boli in culturile dumneavoastra. Mai exact, o serie de fungicide pe care compania ALCEDO vi le pune la dispozitie, pentru a le folosi in prevenirea si combaterea lor. Atentie! Specialistii in protectia plantelor, recomanda ca pentru o eficacitatea mai buna, tratamentele sa se efectueze preventiv, inainte de aparitia simptomelor de boala. Asadar, in tabelul de mai jos, aveti cateva fungicide, precum si dozele pe fiecare cultura in parte, pentru care este omologat produsul.
Produs | Cultura | Boala | Doza/Conc. |
ALCUPRAL 50 PU | Tomate | Mana (Phytophtora infestans); Alternarioza (Alternaria solani); Basicarea (Xanthomonas vesicatoria); Patarea pustulara (Pseudomonas tomato) | 4-5 kg/ha (0,5%) |
Castraveti
|
Mana (Pseudoperonospora cubensis); Patarea unghiulara (Pseudomonas lacrymans) | 4-5kg/ha (0,5%) | |
Cartofi | Mana (Phytophtora infestans) | 3 kg/ha | |
Ceapa | Mana(Peronospora destructor) | 4-5 kg/ha (0,5%) | |
Fasole | Arsura comuna (Xanthomonas phaseoli)
|
2,5 kg/ha (0,25%) | |
BUMPER 250 EC | Castraveti | Fainarea curcubitaceelor (Sphaerotheca fuliginea) | 0,015% (Timp de pauza 18 zile) |
SALVATOR 25 EW (ORIUS 25 EW) | Tomate
|
Alternarioza (Alternaria solani) | 0,05%
|
Castraveti | Fainarea curcubitaceelor (Sphaerotheca fuliginea) | 0,05% | |
SULPHUR 80 WG | Castraveti
|
Fainarea curcubitaceelor (Sphaerotheca fuliginea) | 0,3% |
Ardei | Fainarea ardeiului (Leveillula taurica) | 0,3% (3 kg/ha) | |
TOPSIN 500 SC | Tomate, Ardei, Vinete | Fuzarioza (Fusarium oxysporum); Verticilioza (Verticillium dahliae) | 0,07-0,14% (0,5 l solutie/planta, la radacina) |
Castraveti | Fuzarioza (Fusarium oxysporum); Verticilioza (Verticillium dahliae) | 0,07 – 0,14% (1 l solutie/planta, la radacina) |
Pentru a obtine mai multe informatii despre aceste produse, va rugam sa luati legatura cu reprezentantul ALCEDO din zona dumneavoastra agricola sau sa intrati pe site-ul www.alcedoltd.ro/ Sectiunea PRODUSE.
Echipa ALCEDO