Fungicide iscusite pentru combaterea bolilor la rapita

Scris de Echipa Alcedo

Chiar daca anul acesta suprafata cultivata cu rapita este mult redusa, comparativ cu anii trecuti, datorita secetei din toamna, asta nu inseamna ca dam mai putina importanta lucrarilor de ingrijire, in cazul de fata combatera bolilor. Si ca in fiecare an combaterea bolilor si daunatorilor tine foarte multe de ferestrele de aplicare. Ploile cazute in luna martie au reusit sa mai reduca din deficitul de apa din sol, ajungand la valori apropiate de normal in majoritatea zonelor tarii, dar si o presiune ridicata pentru bolile specifice rapitei.

Dintre bolile de primavara, cea mai pagubitoare si cu o raspandire rapida este putregaiul alb (Sclerotinia sclerotiorum), cauza reprezentand-o rotatia foarte scurta in care intra aceasta cultura. Boala este caracterizata prin portiuni de culoare deschisa, cu un ton predominant alb, pozitionate pe partea inferioara a tulpinii. Odata cu acutizarea simptomelor, petele se inchid la culoare iar textura tulpinilor se sfasie.

Ca si masuri de preventie impotriva putregaiul alb la culturile de rapita, specialistii ALCEDO recomanda utilizarea fungicidelor iscusite SALVATOR MAX, in doza de 1 – 1 l/ha sau FORTUNA MAX, in doza de 0,75-1 l/ha.

Pentru completarea spectrului de combatere, acolo unde va intalniti si cu alternarioza (Alternaria brassicae), fainarea (Erysiphe communis), putregaiul negru (Phoma lingam/Leptosphaeria maculans) sau patarea frunzelor (Pyrenopeziza brassicae), va recomandam utilizarea fungicidelor SALVATOR 25 EW, in doza de 1 l/ha sau  ZIZAN 500 SC, in doza de 0,5 l/ha. De asemenea, nu uitati de fungicidul bio POLYVERSUM, in doza de 0,100 kg/ha, care poate stopa dezvoltarea unor agenti patogeni care produc putregaiuri, asa cum sunt  Sclerotinia sclerotiorum sau Phoma lingam.

Informatii detaliate despre produsele de mai sus gasiti accesand link-urile de mai jos: SALVATOR MAX, FORTUNA MAX, SALVATOR 25 EW, ZIZAN 500 SC, POLYVERSUM.

Trebuie acordata o atentie deosebita in ceea ce priveste bolile foliare ale rapitei, efectele acestora fiind devastatoare atunci cand gradul de infectare este ridicat, iar tratamentele cu fungicide nu sunt realizate la timp.

Fainarea rapitei (Erysiphe cruciferarum) este o boala ce poate aparea inca din toamna, in anii secetosi si cu umiditate relativa a aerului ridicata. Primele simptome ale infectiei fungice sunt sub forma de pete circulare cu aspect de pasla alba, pe ambele fete ale frunzei, tulpini si silicve. Prin evolutie, aceste pete se maresc, formand un miceliu dens ce acopera intreaga suprafata foliara.

In urma atacului se reduce capacitatea de supravietuire, crestere si reproducere a plantei.

Respectarea masurilor agrotehnice nu impiedica in totalitate aparitia bolii, tocmai de aceea se recomanda observarea atenta a simptomelor, precum si aplicarea de tratamente cu fungicidele ZIZAN 500 SC, in doza de 0,5 l/ha sau SALVATOR 25 EW, in doza de 1 l/ha.

Pe langa fainare, acestea sunt omologate si pentru combaterea altor boli din culturile de rapita, cum ar fi alternarioza (Alternaria brassicae), putregaiul negru (Phoma lingam/Leptosphaeria maculans), patarea frunzelor (Pyrenopeziza brassicae), putregaiul alb (Sclerotinia sclerotiorum) sau putregaiul cenusiu (Botrytis cinerea).