Fermieri, atentie la bolile foliare la culturile de grau!

Scris de Echipa Alcedo

Pentru o cultura sanatoasa de grau, este important sa urmarim in camp evolutia plantelor pentru a putea actiona din timp pentru prevenirea bolilor foliare, deoarece ploile inregistrate in ultima perioada au creat conditii favorabile aparitiei bolilor foliare.

Desi apare mai rar pe teritoriul tarii noastre, rugina galbena (Puccinia striiformis) a fost semnalata ca fiind prezenta deja in anumite lanuri de grau. Primele semne ale bolii apar la aproximativ doua saptamani dupa infestare, acoperind suprafata foliara prin pustule individuale de culoare galbena. Acesta se manifesta prima data pe frunzele de la baza plantei, avansand apoi pana la frunzele stindard.

Specialistii recomanda fungicidul COMET, ce are actiune preventiva, curativa si eradicativa. Contine piraclostrobin, o strobilurina cu actiune translaminara si sistemie locala, ce inhiba germinatia sporilor agentilor patogeni si controleaza cresterea micelului si sporularea. Totodata, efectele fiziologice dovedite conduc la imbunatatirea fotosintezei, utilizarea mai eficienta a ingrasamintelor, cresterea rezistentei plantelor la stres si la arsurile solare precum si la seceta, mai putine frunze imbatranite, tulpini mai rezistente la frangere.

Pentru combaterea ruginei galbene, doza omologata de aplicare este de 0,5-1,25 l/ha.

Se aplica maxim 2 tratamente pe sezon,  de la infratire pana la sfarsitul infloririi (BBCH 25-69). Produsul ofera o protectie de aproximativ 21 de zile. Timpul de pauza de la ultimul tratament si pana la recoltare este de 35 de zile.

Mai multe detalii despre beneficii si modul de aplicare: https://alcedo.ro/produse/comet/.