Cum va fi vremea in aceasta saptamana…
Scris de Echipa Alcedo
Perioada urmatoare se va caracteriza printr-un regim termic al aerului in general mai ridicat decat in mod obisnuit, in aproape toata tara. Temperatura maxima a aerului va fi cuprinsa intre 22 si 32°C, iar cea minima intre 7 si 19°C, in toate zonele de cultura, valori mai scazute fiind posibile in depresiunile din estul Transilvaniei. Temperatura medie diurna a solului pe adancimea de 5 cm va oscila intre 15 si 26°C, la scara intregii tari, optima continuarii pregatirii patului germinativ in vederea insamantarii culturilor de rapita si orz de toamna. Precipitatiile prognozate vor fi in general nesemnificative din punct de vedere agricol, in aproape toate regiunile.
In stratul de sol 0-20 cm (ogor), rezerva de apa se va incadra in limite satisfacatoare, apropiate de optim si optime, in Maramures si Transilvania, pe suprafete agricole extinse din Moldova, Banat si Crisana, local vestul, nord-vestul, nordul si centrul Munteniei, sudul Dobrogei. Deficite de umiditate in sol (seceta pedologica moderata si puternica) se vor inregistra in Oltenia, cea mai mare parte a Dobrogei si a Munteniei, local sudul Moldovei, izolat nord-vestul Banatului si vestul Crisanei.
Pe ansamblu, regimul hidro-termic din aer si sol va fi favorabil desfasurarii proceselor de germinare si rasarire la speciile de toamna (rapita si orz) semanate in epoca optima pe suprafete restranse, in special pe arealele agricole cu o aprovizionare satisfacatoare cu apa a solului. De asemenea, pe terenurile din sudul si sud-estul tarii, unde se vor mentine deficite de umiditate in sol, procesele de coacere si maturare la speciile prasitoare, pomi fructiferi si vita de vie vor fi stanjenite, starea de vegetatie se va deprecia in continuare, iar izolat, ritmurile de coacere si maturare vor fi fortate. Cultura de porumb se va afla in fazele de maturitate ceara si deplina, extinzandu-se suprafetele recoltate, in majoritatea zonelor agricole. Sub aspect fenologic, la floarea soarelui se vor inregistra maturitatea deplina si recoltarea pe aproape intreg teritoriul, productiile estimate fiind sub potentialul biologic al soiurilor, indeosebi pe terenurile cu deficite de apa in sol. Sfecla de zahar va parcurge predominant ingrosarea axei hipocotile si acumularea zaharului in radacina, local, fiind posibila declansarea maturitatii tehnologice. Cartoful isi va continua uscarea vrejilor si maturitatea tehnologica in toate plantatiile, precum si recoltarea la soiurile tardive si semitardive. In majoritatea plantatiilor pomi-viticole vor predomina fazele de crestere si coacere a rodului, maturarea lemnului, precum si recoltarea la varietatile de sezon. Rapita se va semana pe suprafete agricole extinse, iar in culturile infiintate pana in prezent se vor putea inregistra primele faze de vegetatie (germinare si rasarire).
Conditiile meteorologice vor fi favorabile desfasurarii lucrarilor agricole de sezon (recoltare, transport si depozitare, eliberarea terenurilor de resturile vegetale, araturi, pregatirea patului germinativ, semanat, etc.) in majoritatea regiunilor.
sursa: meteoromania.ro