Cum va fi vremea in aceasta saptamana…

Scris de Echipa Alcedo

Sub aspect termic, perioada urmatoare se va caracteriza printr-o vreme in general mai calda decat in mod obisnuit, in toate regiunile agricole. Temperatura maxima a aerului va fi cuprinsa intre 15…26°C, iar cea minima intre 5…17°C. Regimul termic mediu diurn al solului la adancimile de 5 si 10 cm se va situa intre 11…23°C, valori optime parcurgerii ritmurilor biologice la culturile de toamna semanate pana in prezent. Se prognozeaza ploi locale cu caracter de aversa, acestea fiind insotite de descarcari electrice si intensificari ale vantului, iar cantitatile de apa pot fi semnificative din punct de vedere agricol.

Aprovizionarea cu apa in stratul de sol 0-20 cm (ogor) va prezenta valori satisfacatoare, apropiate de optim si optime, in Maramures, cea mai mare parte a Moldovei, Transilvaniei si Banatului, local in nordul, nord-vestul, vestul, centrul si sudul Munteniei, izolat nordul si sud-estul Crisanei. Pe suprafete agricole extinse din Dobrogea, Oltenia, Crisana si Muntenia, sud-estul, sudul, izolat estul Moldovei si sud-estul Transilvaniei, rezerva de umiditate din sol se va incadra in limite scazute si deosebit de scazute (seceta pedologica moderata, puternica si extrema).

Regimul hidro-termic din aer si sol va fi favorabil desfasurarii proceselor de crestere si dezvoltare la rapita, orz si grau de toamna, pe aproape intreg teritoriul agricol al tarii. Starea de vegetatie a plantelor se va prezenta buna si medie in culturile infiintate in epoca optima, respectiv medie si slaba in semanaturile efectuate tardiv si pe arealele unde se vor mentine deficite de apa in sol. Orzul si graul de toamna semanate in perioada optima vor parcurge fazele de germinare-rasarire si local aparitia primelor frunze. La rapita se vor continua germinarea-rasarirea si cresterea primelor frunze, cu o stare de vegetatie a culturilor in general medie si buna. Porumbul ajuns la maturitatea tehnologica se va recolta pe ultimele suprafete agricole, la nivelul intregii tari. Sfecla de zahar va inregistra ingrosarea axei hipocotile, maturitatea tehnologica si recoltarea, iar la cartof va fi posibila definitivarea lucrarilor de recoltare. La speciile pomi-viticole se vor semnala maturarea rodului/lemnului, ingalbenirea/caderea fiziologica a frunzelor si recoltarea fructelor de sezon.

In conditiile agrometeorologice mentionate, lucrarile agricole de recoltare, eliberare a terenurilor de resturile vegetale, pregatire a patului germinativ, semanat, etc. se vor desfasura pe ansamblu in bune conditii, in aproape toata tara.

Sursa: meteoromania.ro