Cum va fi vremea in aceasta saptamana…

Scris de Echipa Alcedo

In zilele urmatoare se va mentine un regim termic al aerului mai ridicat decat in mod normal, in majoritatea regiunilor. Temperatura maxima a aerului se va incadra intre 9…26°C, iar cea minima intre -2…14°C. Regimul termic mediu diurn al solului la adancimile de 5 si 10 cm se va situa intre 8…18°C, limite optime desfasurarii proceselor de crestere si dezvoltare ale culturilor de rapita, orz si grau de toamna. Sub aspect pluviometric, se intrevad ploi locale, insotite de intensificari temporare ale vantului, mai frecvente in ultimele zile ale perioadei. In zonele joase si de lunca se vor mentine conditii de producere a cetii, izolat asociata cu burnita.

In stratul de sol 0-20 cm, continutul de umiditate in cultura graului de toamna, va prezenta valori scazute si deosebit de scazute, seceta pedologica fiind moderata, puternica si extrema, pe aproape intreg teritoriul agricol al tarii. Pe suprafete extinse din Moldova, izolat in estul si sud-estul Dobrogei, nordul si nord-vestul Munteniei, centrul Transilvaniei, rezerva de apa din sol se va incadra in limite satisfacatoare, apropiate de optim si optime.

Ca urmare, ritmurile biologice la culturile de rapita, orz si grau de toamna vor evolua in general normal, indeosebi pe terenurile cu o buna aprovizionare cu apa a solului. De asemenea, in zonele depresionare, pe fondul scaderii temperaturilor minime din aer si sol din ultimele zile ale intervalului, procesele vegetative ale plantelor se vor desfasura mai lent. Starea de vegetatie a culturilor infiintate in perioada optima va fi pe ansamblu buna si medie, respectiv medie si slaba in semanaturile tardive, precum si pe terenurile agricole cu deficite de umiditate in sol. Sub aspect fenologic, la orzul si graul de toamna se vor semnala germinarea, rasarirea si aparitia primelor frunze. Cultura de rapita va parcurge rasarirea, cresterea primei perechi de frunze si infrunzirea (5-8 frunze). In majoritatea bazinelor specializate, la sfecla de zahar ajunsa la maturitatea tehnologica se vor extinde si chiar finaliza lucrarile de recoltare. Speciile pomi-viticole se vor afla la maturarea lemnului/coardelor, ingalbenirea si caderea fiziologica a frunzelor. Totodata, la soiurile tardive de semintoase (mar, gutui) se va continua recoltarea.

Pe ansamblu, lucrarile agricole in camp (recoltarea de pe ultimele suprafete, transport, depozitare, eliberarea terenurilor de resturile vegetale, araturi, semanat, fertilizari) se vor efectua in conditii relativ bune.

Sursa: meteoromania.ro