Cum va fi vremea in aceasta saptamana…
Scris de Echipa Alcedo
Sub aspect termic, vremea normala de la inceputul perioadei va intra treptat intr-un proces de racire, in aproape toata tara. Temperatura maxima a aerului se va situa intre 4…13°C, pe intreg teritoriul agricol al tarii, iar cea minima se va incadra intre -5…8°C in toate regiunile, posibil mai scazuta in depresiuni, unde izolat vor fi conditii de producere a brumei. Temperatura medie diurna a solului la adancimile de 5 si 10 cm va fi cuprinsa intre 4…13°C in majoritatea zonelor de cultura, limite optime desfasurarii proceselor vegetative la culturile de rapita, orz si grau de toamna insamantate in epoca optima. Se intrevad precipitatii predominant sub forma de ploi locale in aproape toate regiunile agricole, dar si mixte (ploaie, lapovita si ninsoare) in nordul si centrul tarii, acestea fiind insotite de intensificari temporare ale vantului.
Aprovizionarea cu apa in stratul de sol 0-20 cm (ogor) se va incadra in limite satisfacatoare, apropiate de optim si optime, in majoritatea regiunilor agricole. In centrul si sudul Dobrogei, izolat in vestul Crisanei si sud-estul Munteniei se va semnala seceta pedologica moderata si puternica. Ca urmare, ritmurile vegetative ale speciilor de toamna se vor desfasura in general normal, in majoritatea zonelor de cultura. Starea de vegetatie a plantelor va fi pe ansamblu buna si medie in cea mai mare parte a teritoriului agricol, exceptand semanaturile tardive si suprafetele cu deficite de apa in sol, unde uniformitatea si vigurozitatea plantelor se va prezenta medie si slaba, iar densitatea redusa. Totodata, din cauza temperaturilor mai scazute din aer si sol din zonele depresionare, procesele de crestere si dezvoltare ale plantelor vor evolua usor mai lent.
In functie de data semanatului, culturile de orz si grau de toamna vor parcurge predominant germinarea (70-100%), rasarirea (50-100%) si aparitia frunzei a treia (10-80%). Sub aspect fenologic, cultura de rapita infiintata in epoca optima se va afla in fazele de rasarire (50-100%) si infrunzire (4-8 frunze), in majoritatea zonelor agricole. Sfecla de zahar din majoritatea bazinelor specializate se va recolta pe ultimele suprafete agricole. In majoritatea plantatiilor, la pomii fructiferi si vita de vie se vor semnala in continuare maturarea lemnului/coardelor, ingalbenirea si caderea masiva a frunzelor, speciile fiind in general bine adaptate la conditiile de iernare. Pe ansamblu, conditiile agrometeorologice vor favoriza desfasurarea lucrarilor agricole de sezon, in aproape toate regiunile agricole ale tarii.
sursa: meteoromania.ro