Atentie la bolile si daunatorii din cultura de mazare
Scris de Echipa Alcedo
Daca mazarea este sensibila la concurenta buruienilor, nici bolile si daunatorii nu sunt de neglijat.
Unde erbicidarea s-a efectuat conform tehnologiei recomandate de Alcedo (erbicidare in preemergenta si postemergenta sau numai in postemergenta), culturile de mazare ar trebui sa fie curate de buruieni!
Acum urmeaza sa apara bobocii florali, perioada in care fermierii trebuie sa fie atenti la boli si daunatori.
Pentru combaterea bolilor in vegetatie, dintre fungicidele omologate, va recomandam:
AMISTAR este un fungicid sistemic adecvat pentru combaterea bolilor la un numar mare de culturi, avand actiune preventiva si curativa. Actioneaza in doua moduri: sistemic si translaminar pe frunze. Fungicidul intrerupe ciclul de viata al agentilor patogeni, prin inhibarea mobilitatii si germinatiei zoosporilor, astfel reducand riscul unor infectii secundare. Substanta activa azoxistrobin patrunde in mod treptat in frunze.
La mazare se aplica in doza de 0,75-1,0 l/ha, pentru combaterea putregaiului cenusiu (Botrytis cinerea), cu aplicare de la aparitia primelor flori si pana la sfarsitul inflorii (BBCH 51-69).
CAPARTIS (a doua denumire comerciala a fungicidului PICTOR ACTIVE) este un fungicid de ultima generatie, cu activitate complexa si efect de lunga durata. Este omologat pentru combaterea antracnozei (Ascochyta spp.), fainarii (Erysiphe pisi) si ruginii (Uromyces pisi) din culturile de mazare.
Doza recomandata: 0,6-1,0 l/ha sau tratament secvential 2 x 0,5 l/ha.
CHAMANE este un fungicid cu spectru larg de combatere, cu actiune translaminara, sistemica si protectoare. Combate patarea frunzei (Ascochyta pisi), mucegaiul cenustiu (Botrytis cinerea) si mana (Mycosphaerella spp.) din culturile de mazare.
Se aplica in doza de 1,0 l/ha, inainte de infectie sau imediat ce boala apare in cultura.
DAGONIS este un fungicid sub forma de suspensie concentrata, care ofera o protectie excelenta impotriva bolilor. Fungicidul contine doua substante active: fluxapiroxad si difenoconazol. Fluxapiroxadul este o substanta noua care inhiba toate stadiile principale ale dezvoltarii si reproducerii ciupercilor. Substanta trece foarte usor in interiorul peretilor celulari si in sistemul vascular, precum si prin stratul ceros si membranele celulare. Difenoconazolul este un triazol sistemic ce asigura controlul preventiv si curativ de durata al multor boli foliare.
La mazare se utilizeaza pentru combatera putregaiului alb (Slerotinia sclerotiorum), in doza de 2,0 l/ha, cu aplicare de la aparitia celei de-a 5-a frunza si pana la maturitate (BBCH 15-89).
ORTIVA TOP este un fungicid cu activitate de contact, sistemica si translaminara, actionand asupra unui spectru larg de boli, preventiv si curativ. Acesta actioneaza in cele mai importate momente din ciclul biologic al patogenilor, germinarea si patrunderea in frunza a sporilor.
La mazare se recomanda pentru combaterea manei mazarii (Perenospora viciae), 1,0 l/ha, cu aplicare de la inflorire si pana cand s-au forma 70% din pastai (BBCH 59-77).
SWITCH 62,5 WG este o combinatie a doua componente active complementare, cu doua moduri diferite de actiune impotriva putregaiurilor si a altor boli. Produsul are actiune multipla blocand bolile in 4 locuri distincte: germinarea sporilor, cresterea tubului germinativ, penetrarea in planta si cresterea miceliului inter si intra celular. Cu toate ca modul de actiune permite utilizarea preventiva si curativa, se recomanda aplicarea strict preventiva pentru a evita pagubele si infestarea ireversibila, dupa caz.
La mazare se recomanda pentru combaterea putregaiul alb (Sclerotonia sclerotiorum) 1,0 kg/ha, cu aplicare de la aparitia celei de-a 5-a frunza si pana la maturitate (BBCH 15-89).
Pentru combaterea daunatorilor in vegetatie, dintre insecticidele omologate va recomandam:
FASTER GOLD 50 EC, formulat sub forma de concentrat emulsionabil, este omologat pentru combatera moliei pastailor de mazare (Cydia nigricana), paduchelui verde al mazarii (Acyrthosiphon pisum) si gargaritei frunzelor de mazare (Sitona lineatus), recomandandu-se 0,1 l/ha pentru combaterea gargaritei frunzelor si 0,15 l/ha, pentru combatrea moliei si a paduchelui verde.
DIPEL DF, aplicat in doza de 0,5-1 kg/ha, combate omizile defoliatoare (Mamestra, Spodoptera, Autographa, Orthosia, Thaumetopoeidae, Pieris etc.). Se aplica atunci cand se observa primele larve, preferabil in perioadele de hranire activa. Tratamentele se repeta la intervale de 7-10 zile.