Atelierele Alcedo, noua baza pentru recomandari iscusite

Scris de Echipa Alcedo

Alcedo realizeaza, de doi ani, propriile loturi de testare, un pas inainte fata de popularele loturi demo. Din urmatorul sezon intra noi specii in testare: soia, mazare, naut si sorg, alaturi de cereale paioase, porumb si floarea-soarelui. Au fost rezervate 21 ha pentru anul agricol care a inceput.

 

In urma cu doi ani, au fost testate 30 de soiuri de grau. „Am considerat ca fermierul are nevoie de consiliere pentru ca noi suntem obiectivi, ne aflam intre fermieri si producatori”, explica Adrian Ignat, asistent tehnic Alcedo, motivul pentru care distribuitorul de inputuri s-a implicat in activitatea de testare. Adrian Ignat gestioneaza toate experientele pe care ferma Alcrist, din Deveselu, le realizeaza pentru Alcedo.

Distribuitorul detine mai multe platforme demonstrative, dar aceasta furnizeaza cele mai concludente rezultate, intrucat este singura cu microloturi. Acestea sunt semanate si recoltate de o firma specializata. In cadrul testarii sunt facute observatii privind mai multe verigi tehnologice pentru ca fermierul sa aiba cea mai buna recomandare atat in privinta zonei, cat si a tehnologiei.

„Urmarim la rasarire vigoarea, dezvoltarea radacinilor. La iesirea din iarna urmarim procentul de plante ramase. Vedem toleranta la frig a plantelor. Urmarim numarul de frati, de spice, spiculete, boabe in spic, masa hectolitrica si ceilalti parametri de calitate”, spune Ignat.

„Prelucram informatiile si le putem face fermierilor recomandarile. De exemplu, soiul Glosa se comporta foarte bine la o densitate de 450 b.g/mp. Sunt fermieri care utilizeaza 6-700 b.g/mp. Soiurile de la Limagrain si RAGT se comporta bine la 350-380 b.g/mp. Adancimea de semanat este un factor esential pentru o productie ridicata. Ea trebuie corelata cu structura si adancimea solului. Daca este semanat prea adanc se epuizeaza planta”, adauga el. „Punem in valoare genetica prin verigi corecte”, remarca el. In afara de toleranta la conditiile de mediu, sunt facute testari de fertilizanti, produse de protectia plantelor si densitati.”

 

Activitatea s-a dezvoltat spre mai multe tipuri de cereale paioase. Alaturi de grau comun au fost testate graul dur, spelta, triticale si secara. Aproape 70 de soiuri, majoritatea noi, unele care nici nu sunt inca in oferta comerciala a companiilor. „Noi vom putea sa le recomandam fermierilor atunci cand ele vor ajunge pe piata. Daca noi reusim sa facem recomandari bune fermierilor avem de castigat pentru ca vor avea incredere in noi. Ma bucura foarte tare atunci cand fermierii suna si imi cer recomandarea in privinta unor verigi tehnologice”.

Anul acesta in catalogul de toamna au fost introduse date privind productia si masa hectolitrica, obtinute tot in aceste testari.

Productiile obtinute in testare sunt, in general, mai mari chiar si cu 1,5 t/ha fata de cele din ferma. Explicatia este data de alegerea celei mai bune sole si prelucrarea solului in conditiile cele mai bune. Importanta este ierarhia varietatilor.

Produsele de protectia plantelor folosite fac parte din Portofoliul iscusit Alcedo. „Am considerat ca este o tehnologie economic rentabila. Fermierul are un cost foarte bun pe hectar. Nu vindem ce este mai scump, vindem ce este mai potrivit. Fermierii pot alege din oferta Alcedo solutia potrivita, in functie de problema pe care o au in ferma”.

Tot anul acesta au intrat in atentie si prasitoarele: 17 hibrizi de floarea-soarelui cu un continut ridicat de acid oleic, cinci hibrizi linoleici si 18 hibrizi de porumb. Sunt testate densitati diferite, adancimi, tratamente samanta, erbicide, fungicide.

„Incercam sa venim cu solutii noi pentru ca au fost interzise multe produse”, explica Adrian Ignat. Testarea produselor pentru combaterea Tanymecus dilaticollis este si ea in atentia distribuitorului de inputuri.

Informatiile sunt reprezentative pentru sud-vestul tarii. Avand in vedere ca in zona Caracal conditiile climatice sunt in general neprielnice, rezultatele pot avea chiar o reprezentativitate mai mare.

„Daca soiurile raspund foarte bine cu o cantitate redusa de apa, intr-o alta zona vor raspunde mai bine. Avem soiuri tardive, care daca aici au confirmat, in Vestul tarii vor face performanta”, spune Ignat. Informatiile detaliate nu au fost puse la dispozitia fermierilor decat la cerere.

Sursa: Profitul Agricol