Apicultura romaneasca in primejdie
Scris de Echipa Alcedo
In cadrul intalnirii lunare organizata de filiala, Asociatiei Crescatorilor de Albine (ACA) Timis, domnul doctor Adrian Siceanu le-a vorbit apicultorilor despre gandacul de stup, Aethina Tumida si viespea asiatica (Vespa velutina), doua mari pericole care se apropie de tara noastra si care distrug deja apicultura europeana.
Gandacul de stup Aethina Tumida
Gandacul a venit din Africa si a invadat deja Italia, iar acum se extinde prin Franta si Germania. Doua-trei femele adulte sunt capabile sa produca o infestare care poate conduce la pierderea unei intregi colonii de albine. Pupa gandacului are, la inceput, culoarea alba, dupa care incepe sa se pigmenteze. Stadiul de pupa dureaza intre 15 si 60 de zile, dar majoritatea gandacilor de stup Aethina Tumida ies din sol dupa 4 saptamani. De aceea, pentru a preveni infestarea, oglinda stupului trebuie sa fie permanent curatata si dezinfectata. Dupa ce patrund in colonia de albine, adultii din specia gandacului isi reduc treptat activitatea si se localizeaza initial in zonele mai putin luminate. Comisia Europeana, prin departamentele de specialitate, a informat de ceva vreme statele membre cu privire la riscul pe care il reprezinta invazia gandacului de stup Aethina Tumida in coloniile de albine. Cea mai la indemana solutie pentru eradicarea acestui daunator instalat in stupina, il reprezinta distrugerea stupilor infestati si arderea acestora sau congelarea inventarului apicol.
Viespea asiatica (Vespa velutina)
Este considerata printre cele mai agresive exemplare din familia sa, si in Europa, a fost observata prima data in Franta, in regiunea Aquitania, in 2004. Agresivitatea crescuta a viespii asiatice (Vespa velutina) o transforma intr-o amenintare pentru apicultura europeana.Viteza de expansiune a speciei este de 50-100 de km/an. Ca urmare a pericolului ridicat pe care il reprezinta viespea, in Franta s-a constituit chiar o retea de voluntari, care cauta cuiburile de Vespa velutina din zonele lor, le tin sub observatie, intocmesc formulare speciale, care se centralizeaza pentru a se lua cele mai bune masuri, potrivit datelor prezentate de domnul doctor Adrian Siceanu apicultorilor timiseni.
Pradator redutabil, Vespa velutina devoreaza colonii de albine, hranindu-se si cu alte insecte: viespi mai mici, greieri, fluturi si muste. Prada este de obicei prinsa cu aripa, dupa ce viespea asiatica se aseaza la intrarea in stup, unde asteapta albinele culegatoare de miere sa se intoarca cu nectar sau polen. Viespea asiatica isi forteaza prada sa cada pe sol, inainte de a o paraliza. Ca urmare a acestei tehnici, Vespa velutina este capabila de a distruge pana la 30% dintr-o colonie de albine in doar cateva ore.
sursa: stiriagricole.ro