Mai multi bani pentru fermele cu suprafete mici

baniIeri, la sediul MADR, s-a discutat despre platile directe, intr-o intalnire la care au participat ministrul Daniel Constantin, secretarii de stat Daniel Botanoiu si Peter Tamas Nagy, directorul general al APIA, precum si directori din cadrul directiilor de specialitate din cadrul MADR, impreuna cu fermierii.

Potrivit unul comunicat al institutiei, conform noii Politici Agricole Comune aferente perioadei 2015-2020, statele membre au obligatia sanotifice Comisiei Europene, pana la 1 august 2014, optiunile lor legate de aplicarea platilor directe.

Una dintre propunerile discutate vizeaza „Plata redistributiva” (din FEGA) care reprezinta o plata facultativa, posibil de acordat pentru primele 30 ha, indiferent de marimea exploatatiei. Romania propune urmatoarea schema pentru primele 30 ha: 5 euro/ha pentru primele 5 ha si cca. 45 euro/ha pentru restul de 25 ha.

In ceea ce priveste ”Plata directa pe suprafata” (SAPS), din Fondul European de Garantare Agricola, propunerea Romaniei este de a o mentine, pana in anul 2020 inclusiv.

In privinta ”Reducerii platilor” (plafonarii), aceasta nu se va aplica deoarece Romania propune acordarea platii redistributive in cuantum de peste 5% din plafoanele nationale anuale FEGA (aspect agreat de MADR cu Asociatiile fermierilor la finalul anului 2013).

In ceea ce priveste ”Plata pentru tineri fermieri” acestia ar trebui sa aiba cel mult 40 ani in anul depunerii cererii, sa se stabileasca pentru prima data intr-o exploatatie ca sefi de exploatatie, iar plata se acorda pentru o perioada de maxim 5 ani de la instalare.

sursa: agrointel.ro

Utilizăm module cookie pentru a permite site-ului să funcționeze corect, pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi servicii de Social Media și pentru a analiza traficul nostru. De asemenea, facem schimb de informații cu partenerii noștri din departamentele de Social Media, publicitate și date analitice cu privire la modul dvs. de utilizare a site-ului. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosirii cookie-urilor. Citește mai mult.