Lucrari de ingrijire a mazarei furajere – Combaterea buruienilor, bolilor si daunatorilor!

Scris de Echipa Alcedo

mazare1Mazarea este sensibila la concurenta buruienilor. Erbicidele aplicate gresit pot avea repercusiuni importante asupra randamentului culturii. In alegerea schemei de erbicidare trebuie sa cunoastem foarte bine istoricul parcelei privind buruienile problema, astfel putand alege variante de erbicidare in preemergenta si postemergenta sau numai in postemergenta. Combaterea buruienior este problema principala pe care trebuie sa o avem in vedere. Ca urmare, vom prezenta erbicidele omologate pe care le recomandam:

– BUTOXONE M 40 (400 g/l MCPB- Na) este un erbicid sistemic hormonal, omologat pentru aplicare foliara in doza de 2-2,5 l/ha. Combate buruieni dicotiledonate anuale si perene (mustar, macris, palamida, spanac salbatic, pungulita, traista ciobanului, urzica moarta).

ATENTIE: Nu combate musetelul si romanul, asadar, daca aceste buruieni sunt predominante, trebuie sa alegeti o alta solutie de erbicidare. Aplicarea erbicidului se va face cand cultura de mazare este in crestere activa (10-15 cm inaltime), buruienile sa fie rasarite in procent cat mai mare.

Nu se mai face erbicidarea daca au aparut butonii florali deoarece, la o aplicare intarziata, putem inregistra pierderi mari de productie. Este recomandata o singura erbicidare pe sezon cu acest erbicid. Nu se aplica pe cultura in conditii de seceta sau cand temperatura depaseste 25°C si este vant puternic.

CORUM (bentazon 480 g/l + imazamox 22,4 g/l). Acest erbicid controleaza buruienile anuale cu frunza lata si unele graminee, ca de exemplu: stir, traista ciobanului, loboda, teisor, ciumafaie, turita, iarba barboasa, fumarita, busuioc salbatic, zamosita, musetel, mac, troscot, grasita, mustar salbatic, zarna, susai si soparlita. Il putem aplica intotdeauna impreuna cu un adjuvant (in pachet avem DASH 0,2-0,3) incepand de la aparitia primelor frunze trifoliate, pana la aparitia primilor lastari laterali (BBCH 12-25). In cazul infestarilor puternice, se recomanda cresterea dozei de adjuvant (DASH- 0,5 l/ha, in 100 l apa). Nu se aplica daca mazarea a inceput sa infloreasca. Daca situatia o impune, putem aplica secvential fara a depasi doza omologata (1,25 l/ha). Prima aplicare se va face atunci cand cultura de mazare are vizibile primele frunze trifoliate, iar buruienile sunt in faza tanara, urmand ca cea de a doua aplicare sa se faca dupa 7-14 zile. Recomandam CORUM 0,625 l/ha + DASH 0,75 l/ha pentru ambele aplicari.

– LEOPARD 5 EC (quizalofop-p-etil) in doza de 1,5-1,75 l/ha si SELECT SUPER (cletodim 120 g/l) in doza de 1-2 l/ha. Combat buruienile graminee, cum ar fi: mohor, costrei, iarba barboasa, samulastra de cereale.

PULSAR (imazamox 40 g/l). Acest erbicid controleaza buruienile anuale cu frunza lata si unele graminee, cum ar fi: stir, traista ciobanului, ambrozie, teisor, ciumafaie, iarba barboasa, fumarita, busuioc salbatic, zamosita, musetel, roman, mac, grasita, mustar salbatic, zarna, susai si soparlita. Nu combate loboda, volbura, troscotul si ca urmare, in solele unde aceste buruieni sunt predominante, vom alege alta solutie de erbicidare. Aplicarea se va face incepand de la aparitia primelor frunze trifoliate pana la aparitia primilor lastari laterali. Nu se aplica dupa aparitia bobocilor florali. Doza de utilizare este cuprinsa intre 0,75-1 l/ha si depinde de infestare si dominanta buruienilor. Eficacitatea maxima se obtine atunci cand buruienile dicotiledonate anuale sunt in faza de 2-4 frunze, iar gramineele anuale in faza de 1-3 frunze (sa nu fie infratite).

ROUNDUP (glifosat din sare de izopropil amina 360 g/l). Este un erbicid cu actiune sistemica neselectiv, cu aplicare inainte de semanat sau daca parcela pe care urmeaza sa insamantam este imburuienata si justifica aceasta lucrare, erbicidul poate fi aplicat si imediat dupa semanat, dar inainte de rasarirea culturii. Aceasta erbicidare se justifica atunci cand spectrul de buruieni rasarite este predominant format din dicotiledonate. Doza recomandata este cuprinsa intre 2-3 l/ha, iar alegerea acesteia se va face tinand cont de talia buruienilor.

Dintre bolile prezente in culturile de mazare, mentionam: antracnoza, rugina si mana.

Fungicidele omologate sunt:

ACROBAT MZ 69 WG (dimetomorf 9% + mancozeb 60%) in doza de 2 kg/ha pentru prevenirea si combaterea manei- Peronospora pisi, maxim doua tratamente/an, la interval de 8 zile, din stadiul de 4 frunze nedeschise, pana la inflorit.

ORTIVA TOP (azoxistrobina 200 g/l + difenoconazol 125 g/l). Se recomanda aplicarea incepand de la aparitia mugurilor florali pana cand, aproximativ 70% din pastai au atins dimensiunea finala (caracteristica soiului cultivat). Doza omologata este de 1 l/ha si actioneaza asupra urmatoarelor boli: antracnoza sau ascochitoza mazarii (Mycosphaerella pinoides, Asochyta pinoides), fainarea (Erysiphe pisi), mana (Peronospora viciae). Produsul actioneaza prin contact si sistemie locala translaminara. Dintre daunatori, pagubele cele mai importante sunt produse de gargarita (Bruchus pisorum). Femela depune ouale pe pastai, iar larvele patrund in seminte si se hranesc pana ajung adulti.

Pentru combaterea daunatorilor, precizam ca nu exista insecticide omologate, insa din practica se pot utiliza insecticidele cunoscute, cum ar fi:

FASTER GOLD (lambda-cihalotrin 50 g/l) in doza de 0,2 l/ha;

MOSPILAN 20 SP (acetamiprid 20%) in doza de 0,2 kg/ha;

FASTAC 10 EC (alfa-cipermetrin 100 g/l) in doza de 0,2 l/ha;

FASTER 10 CE (cipermetrin 100 g/l) in doza de 0,2 l/ha.

Pentru o buna protectie a culturii de mazare, recomandam aplicarea insecticidelor in doua faze:

– prima aplicare se va face cand aproximativ 20% din cultura este inflorita.

– cel de-al doilea tratament cu insecticid se va executa cand 20% din flori au inceput sa se scuture.

Recomandam gazarea boabelor de mazare depozitate cu produse specifice (AGROXIN, PHOSTOXIN, in doza de 15 g/t). Aceste insecticide sunt foarte toxice si de aceea, in lipsa detinerii autorizatiei pentru utilizarea produselor de acest tip, cat si a unui personal calificat, este potrivit sa intocmiti contract cu firme specializate.

Echipa ALCEDO