Importanta fertilitatii solului
Scris de Echipa Alcedo
Daca la inceputul secolului trecut, Romania avea un sol cu cantitatea de humus undeva la 20%, in momentul de fata, conform ultimelor studii acesta a ajuns la valoarea de 3-4%. Bineinteles, exista cazuri unde procentul este si mai mic, asa ca pentru solurile unde astazi intalnim un continut de humus de 3-4% putem spune ca are o aprovizionare buna. Aceasta scadere a continutului de humus arata ca de-a lungul timpului s-au extras foarte multe elemente nutritionale, fara a pune si in loc. Aceasta este realitatea pe care fermierii trebuie sa o constientizeze dar si sa o cuantifice pentru putea veni cu solutii adaptate tipului de sol pe care il detin si recoltelor pe care vor sa le obtina. In ziua de azi agricultura inseamna atentie maxima la detalii, inseamna specializare. De aceea, fiecare fermier trebuie sa aiba in vedere o aplicare corecta a ingrasamintelor, acest lucru fiind posibil doar in urma unor analize de sol.
In baza unei analize de sol, fiecare isi poate face devizul privind cheltuiala cu ingrasaminte si are grija ca acele cheltuieli sa le imparta armonios intre: ingrasaminte granulate sau lichide, cu aplicare la sol, ingrasaminte microgranulate starter cu administrare localizata odata cu insamantarea si ingrasaminte foliare aplicate pe timpul perioadei de vegetatie. Tinand cont ca, rapita si cerealele paioase s-au recoltat in aproape toata tara, iar pana la infiintarea culturilor de toamna mai este putin timp, acum este perioada optima de efectuat aceste analize de sol.
La Herasti, in judetul Giurgiu, Alcedo detine un laborator de analize de sol, dotat cu aparatura ultra-moderna. In urma analizelor de sol puteti obtine informatii privind: continutul de humus; pH-ul; conductivitatea electrica; nutrientii principali N, P, K; nutrientii secundari Ca, Mg; textura solului; interpretarea rezultatelor dar si recomandari de fertilizare. Pentru o informare cat mai corecta despre cum se face recoltarea probelor de sol puteti descarca de pe site-ul www.alcedoltd.ro un ghid util dar si formularele care trebuiesc trimise impreuna cu probele recoltate.
Echipa ALCEDO