Cum va fi vremea in aceasta saptamana… Cod galben de furtuni pana maine la ora 10:00
Scris de Echipa Alcedo
Ziua de astazi este una calda, cu temperaturi ridicate, dar cu toate astea, Administratia Nationala pentru Meteorologie (ANM) a emis o avertizare de cod galben de ploi si vijelii pentru o mare parte din suprafata tarii (Banat, Crisana, Maramures, Transilvania, vestul Olteniei si nordul Moldovei, centrul, sudul si estul tarii). Avertizarea este una de furtuni si fenomene extreme asociate – ploi torentiale, frecvente descarcari electrice, intensificari de vant ce vor lua si aspect de vijelie si pe arii restranse grindina. Codul galben a intrat in vigoare de astazi, 27 iunie, de la ora 10 si este valabil pana marti, 28 iunie, la ora 10.00.
Temperatura minima a aerului va fi cuprinsa intre 11-24 grade Celsius, iar cea maxima intre 22…35 grade C, in cea mai mare parte a zonelor de cultura.
Despre rezerva de umiditate pe adancimea de sol 0-100 cm, in cultura graului de toamna, aceasta se va incadra in limite optime, pe aproape intreg teritoriul agricol al tarii. Pe suprafete extinse din Dobrogea, local in estul si sud-vestul Munteniei, nord-estul, estul si sud-estul Moldovei, se vor inregistra deficite de apa in sol (seceta pedologica moderata si puternica). In cultura de porumb, aprovizionarea cu apa accesibila plantelor pe profilul de sol 0-100 cm, va prezenta valori satisfacatoare, apropiate de optim in cea mai mare parte a zonelor de cultura. Seceta pedologica moderata si puternica se va semnala local in centrul si sud-estul Dobrogei, izolat in nord-estul Moldovei. Referitor la starea de vegetatie a culturilor agricole, in conditiile agrometeorologice mentionate, ritmurile vegetative ale culturilor de camp si pomi-viticole vor fi intensificate ca urmare a regimului termic din aer si sol mai ridicat decat in mod obisnuit. De asemenea, temperaturile maxime din aer deosebit de ridicate, situate peste pragurile biologice critice de rezistenta (30…32°C) ale plantelor prasitoare vor determina ofilirea temporara, rasucirea si uscarea partiala a aparatului foliar in orele de amiaza. Sub aspect fenologic, cultura de porumb se va afla in fazele de formare a frunzei a treia (70-100%) si infrunzire (7-17 frunze), in cea mai mare parte a zonelor agricole. In functie de data plantatului, la cartof se vor semnala cresterea lastarilor laterali si tuberizarea (60-100%), precum si imbobocirea (10-60%) la soiurile timpurii pentru consum. In majoritatea podgoriilor, la vita de vie se vor inregistra fazele de infrunzire, formarea inflorescentelor si inflorire, iar la soiurile timpurii de masa se vor continua formarea si cresterea boabelor.
sursa: meteoromania.ro