Cum va fi vremea in aceasta saptamana…

Scris de Echipa Alcedo

Sub aspect termic, in prima parte a intervalului va predomina o vreme normala, dupa care aceasta va intra intr-un proces de racire, in aproape toata tara. Temperatura maxima a aerului se va situa intre 8 si 18°C, iar cea minima intre -8 si 11°C in cea mai mare parte a tarii, cele mai scazute valori fiind posibile in depresiunile nordice si centrale, local producandu-se bruma si inghet superficial la sol. Temperatura medie diurna a solului la adancimea de 10 cm se va incadra intre 5 si 16°C in zonele de campie, optima parcurgerii proceselor de crestere si dezvoltare la culturile de toamna (rapita, orz si grau). Se intrevad precipitatii predominant sub forma de ploi locale, acestea fiind insotite de intensificari de scurta durata ale vantului. Izolat, la inceputul intervalului in sud-estul tarii, cantitatile de apa pot fi mai insemnate din punct de vedere agricol.

Rezerva de umiditate in stratul de sol 0-20 cm/ogor se va incadra in limite satisfacatoare pana la apropiate de optim si optime in Maramures si Dobrogea, cea mai mare parte a Transilvaniei, Banatului, Munteniei, Olteniei, local in sudul, izolat nordul Crisanei. Continutul de apa din sol va prezenta valori scazute (seceta pedologica moderata) si deosebit de scazute (seceta pedologica puternica si extrema), in Moldova, local in vestul Crisanei, izolat nord-vestul Banatului, estul Transilvaniei si nordul Munteniei.

In aceste conditii, procesele vegetative la culturile de toamna (rapita, orz si grau) vor avea in general o evolutie normala in majoritatea regiunilor, exceptand zonele depresionare din estul Transilvaniei si nordul Moldovei, precum si terenurile agricole afectate de fenomenul de seceta pedologica, unde ritmurile de crestere si dezvoltare ale plantelor se vor desfasura mai lent. Sub aspect fenologic, orzul si graul de toamna vor parcurge fazele de germinare si rasarire, precum si local aparitia frunzei a treia, in cea mai mare parte a teritoriului agricol. Cultura de rapita semanata in epoca optima isi va definitiva germinarea, aflandu-se la rasarire si infrunzire (5-9 frunze), indeosebi in sudul tarii. La sfecla de zahar din Transilvania vor predomina maturitatea tehnologica si recoltarea. In majoritatea plantatiilor, speciile pomi-viticole vor inregistra procesele de maturare a lemnului/coardelor, ingalbenirea/caderea frunzelor, precum si recoltarea la soiurile tardive.

Conditiile agrometeorologice prognozate vor fi optime desfasurarii lucrarilor agricole in camp (eliberarea terenurilor de resturile vegetale, arat, pregatirea patului germinativ, semanat, recoltare), in aproape toata tara.

sursa: meteoromania.ro